Americké státní školy pokulhávají doma i ve světě

Washington - Silným tématem prezidentské kampaně je úroveň amerického školství. Tamní soukromé vzdělávací instituce zaujímají v mezinárodním srovnání prestižní pozice, státní naopak často pokulhávají. A vůbec nejhorší výsledky vykazují ty, které jsou Bílému domu nejblíž - ve Washingtonu.

Školství je oblíbeným tématem politických kampaní. Nápadů na zlepšení je hodně, činů pomálu. „Nikdo nic nedělá,“ tvrdí Olga Block, zakladatelka sítě škol BASIS.

„Potřebujeme víc škol, jako je BASIS, po celé zemi. A to pak přinutí zbytek školského systému se změnit. Takže ano, je to první trhlina v celém systému,“ říká Craig Barrett, předseda správní rady sítě škol BASIS.

Američtí studenti pravidelně zaostávají za první světovou desítkou při srovnávání znalostí z matematiky, přírodních věd i čtení. A ti z Washingtonu tradičně obsazují nejnižší příčky i v celoamerickém srovnání.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Washington se snaží kvalitu školství změnit

„Věděli jsme, co v BASIS dokázali v Arizoně, a chtěli jsme, aby přinesli stejnou kvalitu, stejné standardy, stejná očekávání sem do Washingtonu,“ podotýká Vincent Gray, starosta Washingtonu. Firmu však čekala srážka se zkostnatělým systémem. Museli bojovat, aby učili ti nejschopnější. I tady mají studenti zvládnout testy na vysokou školu už v patnácti - až o dva roky dřív než v jiných školách.

Amerika v těchto volbách hledá co nejrychlejší cestu z krize. Jsou to ale školy jako BASIS, které pokládají ty opravdové základy pro její další růst. Aby stejně jako její studenti nesnila za pár generací i celá země o první světové desítce.