Hurikán Sandy ochromil východní pobřeží USA, města zaplavila voda

Washington – Hurikán Sandy zesílil, jeho rychlost překonala 150 kilometrů za hodinu. Důsledky mohou ovlivnit životy 60 milionů lidí. Spodní oblasti newyorského Manhattanu zaplavila přílivová vlna. Guvernér státu New York oznámil uzavření dvou tunelů spojujících Manhattan se státem New Jersey na pevnině a s newyorskou čtvrtí Brooklyn na Long Islandu. Kvůli hrozbě zrušily aerolinky po celém světě tisíce letů. Kolem 760 tisíc lidí je v sedmi státech bez elektřiny, záplavy už hlásí obyvatelé Atlantic City nebo Ocean City. Ohromné rozměry Sandy i směr jeho postupu ukazují záběry ze satelitu americké NASA. Živě lze pohyb hurikánu sledovat zde.

Oko hurikánu bylo ve 21:00 SEČ asi 105 kilometrů od známého hráčského letoviska Atlantic City ve státě New Jersey a 90 kilometrů od mysu May rovněž v New Jersey. Sandy se nyní pohybuje směrem na severozápad a očekává se, že za tři až pět hodin dorazí na pobřeží na samotném jihu New Jersey nebo v centrální části sousedního státu Delaware.

Sníh i záplavy - hurikán ukazuje svou sílu

Záplavy už jsou hlášeny z několika oblastí města Atlantic City v New Jersey, Ocean City v Marylandu nebo z Norfolku ve Virginii. Atlantic City začalo s evakuací už během víkendu, do vnitrozemí se podle agentury AP uchýlilo na 30 tisíc jeho obyvatel. Voda zalila také spodní část Manhattanu. Na ulicích pobřežního městečka Rehoboth Beach v Delaware je již metr vody. Kvůli sněhu vyhlásila stav nouze Západní Virginie, zčásti i Severní Karolína.

Obchody v nejbohatší části Washingtonu připomínají nejhorší časy v zemích třetího světa. Vodu tu vyprodaly už před dvěma dny, zmizely i baterie, svítilny, ale i alkohol. Provoz zastavily více než dvě třetiny ropných rafinerských kapacit na východě USA.

Barack Obama měl tiskovou konferenci v Bílém domě:

Americký prezident Barack Obama označil hurikán Sandy za „velkou a mocnou bouři“. Hrozí podle něj dlouhodobé výpadky proudu a potíže s dopravou. Američané by podle něj měli dbát pokynů úřadů, aby neohrozili sebe ani zachránce. Zdůraznil, že vláda má k dispozici pomoc v nouzi, jako jsou potraviny a další nezbytnosti.

Obama vyhlásil předem stav nouze ve státech Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey a Pensylvánie.

Letecké společnosti zrušily 9 tisíc vnitrozemských a mezinárodních letů, které měly začínat nebo končit na východě USA. Leteckým dopravcům hrozí kombinované ztráty až 10 milionů dolarů denně. „Ztráta je ve skutečnosti mnohem horší pro evropské letecké společnosti, jako jsou British Airways nebo Virgin Atlantic, protože mají platit za ubytování a stravování svých zákazníků, kteří uvízli v USA,“ podotkl Simon Calder, editor britského deníku The Independent.

  • Hurikán Sandy zdroj: ISIFA
  • Důsledky řádění hurikánu Sandy autor: Steven Senne, zdroj: ČTK/AP

Právo Evropské unie říká, že letecké společnosti mají povinnost se postarat o cestující, kteří kvůli špatnému počasí uvízli v zahraničí. Amerických leteckých společností se to ale netýká. „Delta a United mohou říct: 'Je nám líto, tady jde o počasí, nemůžeme vám pomoci,'“ sdělil Calder CNN.

Hurikán udeří v době úplňku, následky budou o to horší

Hurikán Sandy se nyní blíží k hustě zalidněným oblastem na východním pobřeží USA. Spolu s ním mají mimo jiné přijít zničující záplavy, výpadky proudu nebo metrové závěje. Experti se obávají, že se ze Sandy stane superbouře poté, co se srazí se studenými frontami proudícími od západu a severu. Příchod Sandy navíc koliduje s úplňkem, který sám o sobě způsobí zvýšení vodní hladiny spojené s přílivem.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg:

„Při pohledu z okna si asi řeknete, že to není tak zlé. Jen trochu prší a sem tam fouká. Ale věřte nám - to nejhorší teprve přijde. Minimálně čekejte prudký vítr se silným deštěm a hodně uzavírek na silnicích. Zároveň si prosím uvědomte, že řídit v tomto počasí například s přívěsem může být životu nebezpečné.“

Tisíce Newyorčanů byly nuceny opustit své domovy. Ve městě nefunguje veřejná doprava a uzavřena byla i akciová burza. V desítkách škol byla zřízena evakuační přístřeší. „Mám pocit, jako bych se ocitl ve filmu science fiction,“ řekl BBC jeden z místních taxikářů Peter Franklin.

Podle informací CNN může hurikán zvýšit hladinu vody kolem půlnoci během úplňku o víc jak tři metry, napáchat tak může nebývalé škody. Podle Národní meteorologické služby by hladina v jezeře Michigan mohla v noci dosáhnout výšky až 8,5 metru.

Na péči o evakuované se podílí i Červený kříž

Ulice měst na severovýchodním pobřeží vyklízejí dobrovolníci povolaní vládou a také vojáci Národní gardy. Mluvčí Červeného kříže Anna Kate Twittyová prohlásila, že organizace má pro evakuované obyvatele postižených oblastí připraveny úkryty v sedmi státech. „Lidé tu mohou najít bezpečné místo, teplé jídlo a emocionální podporu,“ podotkla mluvčí.

Fakta o hurikánu Sandy:

Hurikán se kolem poledne nacházel 500 kilometrů jihovýchodně od města New York. 

Rychlost měl v tu dobu kolem 140 kilometrů za hodinu. 

Hurikán tak dosahoval síly první kategorie.

Kolem 17. hodiny dosáhl rychlosti 145 kilometrů za hodinu. 

Celý hurikán napříč měří zhruba 835 kilometrů. 

Zasáhnout může v příštích 24 až 36 hodinách až 12 amerických států.

Až třímetrová vlna může zatopit území s 20 miliony obyvateli.

Tropická bouře by mohla zničit majetek až za tři miliardy dolarů.

Hurikán Sandy už si cestou k pobřeží vyžádal jen na ostrovech v karibské oblasti minimálně 65 obětí na životech. Podle analytiků americké společnosti CoreLogic ohrožuje Sandy životy i majetky tisíců amerických rodin, ty se proto snaží ze země před hurikánem uprchnout. Ostatně to vzkázal obyvatelům New Jersey i jejich guvernér Chris Christie, když řekl doslova: „Nebuďte hloupí a vypadněte!“ A Steven Rattior, důstojník americké pobřežní stráže, dodává: „Může to být zlé. Může to být naprostá devastace.“

  • Hurikán Sandy zdroj: ISIFA
  • Hurikán Sandy autor: Alex Brandon, zdroj: ČTK/AP

Řekli o Sandy

Craig Fugate, šéf Federálního úřadu pro mimořádné situace v New Yorku: „Čas k řečnění už vypršel, je zapotřebí jednat.“

Lizzie Elstonová, osmadvacetiletá absolventka univerzity v New Yorku: „Jsem nervózní. Je to největší bouře, jaká kdy zasáhla naše město.“

Dannell Malloy, guvernér Connecticutu: „Nikdy jsme nic podobného nezažili. Nevím, jak jinak bych to mohl popsat, je to ta největší hrozba pro životy lidí, kterou náš stát zažil.“

Michael Bloomberg, starosta New Yorku: „Pokud neodejdete, ohrožujete nejen svůj vlastní život, ale i životy těch, kdo vás budou zachraňovat.“

Tom Corbett, guvernér Pensylvánie: „Tohle není typická bouře. Zapíše se do historie přírodních katastrof.“

Andrew Cuomo, guvernér New Yorku: „Zdá se, že v našich nejtemnějších hodinách přichází chvíle, kdy Newyorčané září nejjasněji.“

  • Hurikán Sandy autor: Alex Brandon, zdroj: ČTK/AP
  • Přípravy na Sandy zdroj: www.isifa.com

Michelle Franchaiseová patří k tisícům těch, kteří museli opustit svůj domov v New Jersey. Bouři přečká spolu s dalšími 181 lidmi v azylovém přístřešku. Už si vybrala jedno z 250 zelených rozkládacích lehátek, na kterém stráví příštích několik dní.

„Opravdu mě znepokojilo, když jsem na mapě viděla, jak velká ta bouře je,“ řekla CNN. „Ale tady jsem v dobrých rukou, cítím se tady bezpečně,“ dodala. Lidé si s sebou přinášejí i domácí zvířata. „Policisté nás vyzývali k odchodu s tím, že když nepůjdeme, mohou nás zatknout,“ dodává další žena a přitom v náručí chová jedno ze čtyř koťat, která si vzala s sebou.

Obyvatelé amerických měst se k řádění Sandy vyjadřují na sociálních sítích.

Celebrity tweetují o Sandy:

Barack Obama: „Pokud jste na východním pobřeží, ujistěte se, že postupujete podle instrukcí vašich státních a lokálních úředníků. Dávejte na sebe pozor.“

Ivanka Trump: „Ticho před bouří.“

Mia Farrow: „Starosta Bloomberg řekl, že můžeme přinést do přístřešku evakuační zóny naše domácí mazlíčky.“

Lidé tweetují o Sandy:

One Live Beast: „Sandy je typická žena. Přihlížíme jí a čekáme, než se rozhodne zničit naše životy.“

Sunni: „Nebudu lhát. Bojím se dnešní noci.“

Dramatické záchranné akce proběhly v Oak Orchad ve státě Delaware. Úředníci vyzývali obyvatele východního pobřeží, aby opustili oblast. Upozornili je také na to, že svou přítomností by mohli ohrozit místní úředníky, kteří by se je snažili zachraňovat. I tak ale někteří lidé své domovy zatím neopustili.

Na příchod hurikánu se připravil i stát Connecticut. „Udělali jsme všechno, co jsme mohli, abychom se na dopad této bouře připravili. Teď už je čas zůstat doma, čekat, modlit se a doufat v to nejlepší. Jsme ale připraveni na to absolutně nejhorší,“ prohlásil guvernér Dannel Malloy.

Barack Obama i Mitt Romney odvolali některé mítinky v postižených státech, prezident se neobjeví ani na plánovaném vystoupení s Billem Clintonem. V některých státech přerušili předčasné hlasování.

Obyvatelé by měli podle CNN znát odpovědi na pět nejdůležitějších otázek:

Kdy Sandy udeří?

V pondělí v noci (v úterý nad ránem SEČ) by měl hurikán udeřit na pevninu. Zpočátku dojde k jeho zesílení, než se oslabí při přechodu po pevnině.

Kdo je ohrožen?

Podle Národního hurikánového centra jsou v nebezpečí miliony lidí, kteří žijí v záplavami ohrožených oblastech. Od Jižní Karoliny po Maine jsou lidé připravováni na evakuaci.

Jak by se lidé měli na hurikán připravit?

Pro začátek by měli lidé zabarikádovat dveře a vybavit okna okenicemi. Věci ze zahrad by měli přenést dovnitř. Také by si měli vytvořit zásoby vody a pohonných hmot pro svá vozidla.

Jaká je povinnost lidí vůči zemi?

Státní a lokální úředníci vydávají nutná opatření hodinu po hodině.

Jak je na tom doprava?

Na mnoha místech došlo k zastavení provozu metra, autobusů a vlaků.