Ugandský gay ubit poté, co noviny žádaly jeho smrt

Kampala - Neznámý útočník ubil k smrti ugandského bojovníka za práva homosexuálů Davida Kata. Ugandské noviny Rolling Stone zveřejnily v říjnu minulého roku jeho fotografii spolu s fotografiemi, jmény a adresami dalších homosexuálů s titulkem „Pověste je“. Kato prý od té doby dostával výhrůžky smrtí. Homosexualita je v Ugandě trestná. Hrozí za ni až 14 let vězení.

O smrti Davida Kata informovala organizace Human Rights Watch. „Svědek řekl policii, že nějaký muž vešel 26. ledna kolem jedné hodiny po poledni do Katova domu v Mukonu a dvakrát ho udeřil do hlavy,“ uvádí se v prohlášení organizace. Podle svědka útočník poté ujel vozem.

Kato na následky zranění zemřel. Policie zná poznávací značku automobilu útočníka a usilovně po pachateli pátrá. Podle nejmenovaného přítele zabitého aktivisty byl Kato údajně napaden kladivem, útok prý mohl souviset s jeho sexuální orientací. 

V Ugandě ubit homosexuál (zdroj: ČT24)

Kato byl bojovníkem za práva homosexuálů. I proto se dostal na seznam 100 prominentních gayů, který loni na podzim zveřejnil list Rolling Stone. Ten zveřejnil adresy a jména homosexuálů pod titulkem „Pověste je“. Homosexualita je totiž v Ugandě trestná. 

Ugandští aktivisté se dostali do povědomí médií na podzim roku 2009, když protestovali proti zákonu, který navrhoval pro homosexuály trest smrti. Po mezinárodním nátlaku parlament nakonec zákon neschválil. I tak je ale homosexualita v Africe zatím tabu, v 37 zemích je ilegální. Málokdo se proto otevřeně ke své sexuální orientaci hlásí. Homosexuálům totiž hrozí vězení, násilí nebo „přinejlepším jen“ ztráta zaměstnání.  

Vydáno pod