Ukrajinské volby proběhly vcelku transparentně

Kyjev - Ukrajinská vládní Strana regionů se stala jasným vítězem nedělních ukrajinských parlamentních voleb. Vyplývá to z průběžných výsledků, které dnes zveřejnila ukrajinská volební komise po sečtení víc než poloviny odevzdaných hlasů. Zahraniční pozorovatelé tvrdí, že volby proběhly vcelku transparentně. Upozornili jen na skupování volebních hlasů, rozdávání „volebních dárků“ a technické problémy při sčítání hlasů.

Michail Pogrebinsky, politický komentátor:

„Radikální nacionalisté s protievropským programem posílili svoji pozici. Jejich program plný netolerance by mohl zkomplikovat vstup do Evropy. Není to jen pravice, je to extrémní pravice.“

Podle prvních reakcí zahraničních pozorovatelů proběhly volby vcelku transparentně a bez větších komplikací. Některé zahraniční mise ale upozorňovaly na skupování volebních hlasů, rozdávání „volebních dárků“ a technické problémy při sčítání hlasů. Volební úspěch Strany regionů umožnila také finanční podpora mocných podnikatelských skupin, které tradičně stojí za Janukovyčem. Kritici poukazují i na to, že vládní strana v kampani hojně využívala státních prostředků a podpory médií, která kontroluje.

Průběžné výsledky ukazují, že do jednokomorové sněmovny vstoupí pět politických stran. Stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče po sečtení 55 procent hlasů podpořilo 34,71 procenta voličů, jejího hlavního soupeře, opoziční blok Vlast expremiérky Julije Tymošenkové 22,17 procenta voličů. Na třetím místě jsou se 14,84 procenta hlasů komunisté, kteří v dosavadním parlamentu vystupovali jako hlavní spojenec vládní Strany regionů. Liberální strana Udar světové boxerské hvězdy Vitalije Klička má 12,88 procenta hlasů, národně orientovaná strana Svoboda 8,52 procenta.

Právě zisky Svobody, jejíž volební základna se nachází téměř výhradně na západě země, jsou označovány za největší překvapení voleb. V ukrajinském parlamentu tak usednou boxer Kličko a vůdce nacionalistů Oleh Ťahnybok, dvě výrazné politické figury, které ve sněmovně povedou nové stranické frakce a mohou rozbouřit už beztak žhavou parlamentní atmosféru. 

Kličko už svým partnerům navrhl spolupráci

Dvoumetrový obr Kličko, uctívaná celebrita a symbol nové, ctižádostivé Ukrajiny, je považován za „třetí sílu“ mezi voliči unavenými soubojem mezi Janukovyčem a Tymošenkovou. Kličko už dnes svým možným partnerům navrhl spolupráci při ústavním odvolání Janukovyče z postu hlavy státu. Chce rovněž zrušit zákon o povýšení ruštiny na „regionální“ jazyk a posílit evropské směřování země. 

Ťahnybok, třiačtyřicetiletý vůdce nacionalistů ze strany Svoboda, podle analytiků dostojí své pověsti kontroverzního politika, který jen obtížně kontroluje své výroky. „Svoboda je největší senzací,“ soudí politolog Volodymyr Fesenko z analytického ústavu Penta. „Ukrajinský politický boršč bude dozajista peprnější. Jak ale bude chutnat, to je jiná otázka.“ 

  • Vitalij Kličko autor: Efrem Lukatsky, zdroj: ČTK/AP
  • Viktor Janukovyč u voleb autor: Sergei Chuzavkov, zdroj: ČTK

Do parlamentu se dostaly desítky nezávislých kandidátů, tvrdí tamní média

Podle ukrajinských médií se do parlamentu v obvodech s většinovým systémem hlasování dostalo několik desítek nezávislých kandidátů, kteří se v budoucích koaličních rozhovorech mohou stát jazýčkem na vahách. Znalci ukrajinské politické scény tvrdí, že většina nezávislých má blíže k prezidentu Janukovyčovi, což vyhlídky jeho Strany regionů na vládnutí posiluje. 

Strana regionů by podle neúplných výsledků mohla v novém parlamentu obsadit 205 křesel ze 450. Spolu s komunisty a spřízněnými nezávislými poslanci by jí to mělo přinést nejméně 226 hlasů nutných k zajištění parlamentní většiny. Vítězství Janukovyče přičítají první komentáře částečně zavedení ruštiny jako faktického druhého státního jazyka v hustě osídlených ruskojazyčných oblastech na východě a jihu země, částečně i zvýšení platů ve státním sekto ru, k němuž se prezident odhodlal navzdory neutěšené hospodářské situaci.