Baradej navrhl, že bude vládnout Egyptu

Káhira – Egyptská policie dnes znovu zasahovala proti demonstrantům. Ti protestují proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi, který v zemi vládne víc než 30 let. Nekdější šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej dnes demonstranty podpořil a nechal se slyšet, že pokud budou Egypťané chtít, zemi povede.

Demonstranti žádající odchod prezidenta Mubaraka pokračují třetím dnem v protestech. Dnes se jich stovky sešly v Suezu. Policisté se je snažili rozehnat vodními děly a slzným plynem, vypálili na ně také gumové projektily.

Rozbouřený dav dnes policisté slzným plynem rozháněli i ve městě Ismaília. Podle svědků citovaných agenturou Reuters byl zastřelen jeden z beduínských demonstrantů.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Protestní akce už stály život sedm lidí. Policie zadržela asi tisícovku lidí. Egyptský státní zástupce obvinil 40 zadržených demonstrantů z pokusu svrhnout režim. 

Protestní akce podpořil i Muhammad Baradej, někdejší šéf MAAE. Ten má do země dnes přijet a připojit se k protestujícím. Navrhl také, že pokud budou demonstranti chtít, mohl by se na přechodnou dobu ujmout vlády, pokud bude Mubarak z prezidentského křesla odstraněn. 

Do turistických resortů zatím hluk protestů nedoléhá. Některé cestovní kanceláře přesto radši omezily výlety do metropole. Na počátku roku jsou přitom zájezdy do Egypta jedny z nejžádanějších.