Sandy: Ve dvou státech stav katastrofy, CNN hlásí 26 obětí

New York - Nejméně 26 mrtvých po sobě zanechala superbouře Sandy, která se přesouvá do amerického vnitrozemí. Živel zaplavil pobřežní oblasti až čtyřmetrovými vlnami, osm milionů domácností se ocitlo bez proudu nebo se musely evakuovat. Prezident Barack Obama vyhlásil New York a ostrov Long Island za místo mimořádné pohromy, což regionu umožňuje čerpat pomoc z federálních fondů. Bouře teď míří na západ státu Pensylvánie a její střed je asi 200 kilometrů západně od Filadelfie.

Prezident Barack Obama vyhlásil ve státech New York a New Jersey stav „výjimečné katastrofy“. Ten umožňuje, aby z federální pokladny mohly jít peníze přímo na pomoc lidem. Newyorský starosta Michael Bloomberg vyjádřil soustrast všem americkým rodinám, které během bouře ztratily příbuzné.

New York už má náraz Sandy za sebou. Teď bude řešit následky

Po bouři Sandy zaplavila Manhattan přes čtyři metry vysoká hladina vody. „Metro v New Yorku je staré 108 let, ještě nikdy ale nezažilo takovou katastrofu a takové škody, jako to, co jsme zažili minulou noc,“ říká předseda metropolitního dopravního podniku Joseph Lhota.

Všech sedm tunelů pod East River je zaplaveno. Slaná voda navíc zničila elektrické rozvody. Před uvedením do provozu tak budou muset úřady nejprve systém řádně zkontrolovat. Kdy by mohlo metro znovu jezdit, není zatím jasné. Ve všední den přitom používá newyorskou podzemku přes 5 milionů lidí. 

Obyvatele centra New Yorku v noci děsily exploze transformátorů způsobené postupující vodou. Na některých místech selhávají záložní zdroje. Opuštěné a zaplavené ulice New Yorku prostupuje zápach kouře. Zkratované vedení vysokého napětí je totiž příčinou požárů. Nejméně 50 domů do základů vyhořelo ve čtvrti Queens. S plameny bojovalo více než 200 hasičů.

Živý stream ABC News sledujte ZDE.
Postup hurikánu sledujte živě na Livestream.com.
Zpravodajství BBC sledujte ZDE.

Voda zaplavila i jednu z newyorských nemocnic. Suterén zaplavily 3 metry vody, což si vyžádalo evakuaci pacientů. Někteří z nich jsou v kritickém stavu. Agentury popisují, že během převozu musely sestry některým pacientům ručně čerpat vzduch do dýchacích přístrojů. Atlantic City se podle komentátorů stalo „částí oceánu“, voda přinesla do ulic nečistoty i mořské řasy.

Voda z protržené hráze zaplavila v severním New Jersey města Moonachie, Little Ferry a Carlstadt. „Jsme v nouzovém režimu,“ řekla zdejší starostka Jeanne Barattová. Oblast zaplavila hladina vody vysoká 1,5 metru. Evakuovaly se tisíce lidí. Zatím nejsou žádné zprávy, že by byly na místě nějaké oběti.

Guvernér New Jersey Chris Christie uvedl na Twitteru: „Škody na pobřeží Jersey jsou nejhorší, jaké jsme kdy viděli. New Jersey je ale tvrdé město. Odrazíme se ode dna a vrátíme se.“ V jaderné elektrárně Salem dnes odstavili jaderný reaktor. Zastavili tady čtyři ze šesti vodních čerpadel jaderného reaktoru. Americká energetická společnost Exelon Corp. kvůli stoupající hladině oceánu v pondělí vyhlásila stav pohotovosti v jaderném reaktoru elektrárny Oyster Creek v New Jersey.

Běsnění bouře Sandy má neblahý dopad i na americká média. V New Yorku voda zaplavila serverové sály, a tak nefunguje řada oblíbených webových stránek. Voda pronikla i do podzemního kabelového vedení a porušila optické kabely.

Ještě není konec

Podle meteorologů vejde Sandy do dějin jako výjimečný povětrnostní úkaz, jehož devastující pouť ovšem ještě neskončila. Znepokojivé prognózy trápí americké vnitrozemí, zejména desetimilionové Chicago na březích jezera Michigan. Přívalové vlny tam prý dosáhnou až sedmi metrů. Horské oblasti zase čekají sněhové bouře.

Škody na americké ekonomice budou podle expertů dalekosáhlé

Dopad živlu už dnes pociťuje hlavně energetika a doprava. Úder superbouře ochromil dodávky energie a vyřadil z provozu velkou část rafinerií a rozvodné sítě. Tři ze šesti klíčových rafinerií v oblasti, včetně dvou největších, kvůli bouři zcela přerušily provoz, dvě další ho výrazně omezily. Mimo provoz byly také hlavní přístavy, které zásobují oblast přibližně milionem barelů paliv denně. Nefungovala severní větev rozvodné sítě Colonial Pipeline, která pokrývá 15 procent spotřeby benzinu, nafty a ostatních paliv na východním pobřeží.

Lidem, kteří zůstali uvězněni a nemohou se dovolat pomoci, krizoví pracovníci radí: „Snažte se dostat co nejvýše a vyvěste z oken bílé prostěradlo.“

New York postihly záplavy, bez proudu je více než půl milionu domácností (zdroj: ČT24)