Syrské letectvo chce osvobodit zajaté vojáky u Homsu

Damašek - Syrské letectvo bombardovalo pozice povstalců u Homsu ve snaze osvobodit zajaté vojáky. Bojuje se také v palestinském uprchlickém táboře v Damašku. Syrská státní televize oznámila, že v Damašku byl zabit generál letectva. Na předměstí metropole vládní letectvo při náletu zabilo dvě desítky lidí.

„Teroristé zavraždili generála Abdalláha Mahmúda Chálidího v Ruknaddínu. Tato vražda je součástí zabíjení vědců nebo celostátně významných osobností,“ uvedla ve zprávě státní televize. Nejmenovaný zdroj z okruhu bezpečnostních složek v Damašku řekl, že zabitý generál byl členem velení vzdušných sil.

Povstalci bojující proti Asadovi si už několikrát zvolili za cíl vysoké politické a vojenské osobnosti prezidentova režimu. Dosud nejvýznamnější z jejich útoků se odehrál letos v červenci, o život při něm přišli čtyři vysocí činitelé bezpečnosti včetně Asadova švagra. Útok provedla Syrská svobodná armáda (FSA).

Bojovník opoziční Syrské svobodné armády
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

Letectvo se zaměřilo na areál údržby tanků vzdálený asi šest kilometrů jižně od Homsu. Obsadili ho opoziční bojovníci a zadržují tam několik desítek vojáků. Opozice tvrdí, že vojsko z této základny, která je u obce Mubárakíja, ostřelovalo sunnitské vesnice u libanonské hranice. Muabárakíju srovnaly vojenské buldozery se zemí už v únoru, ale povstalci se stále drží na farmách v okolí a pokoušejí se odtud přerušit armádní zásobovací trasy. Milionový Homs, v němž žilo mnoho sunnitů, je téměř vylidněný po těžkých bojích letos na jaře.

V uprchlickém táboře Jarmúk se strhly boje mezi povstalci a uprchlíky, z nichž většina podporuje syrskou vládu. Tábor poskytuje útočiště více než 140 000 Palestincům. Proti povstalcům zvedli zbraně příslušníci prosyrské Lidové fronty osvobození Palestiny - hlavní velení, jimž přišli na pomoc vojáci. V čele fronty stojí Ahmad Džibríl, který je dlouholetým zastáncem režimu v Damašku. V USA i v Evropské unii je tato organizace na seznamu teroristických skupin.

V Sýrii mělo platit do pondělka příměří, vyjednané na čtyři dny zvláštním zmocněncem Lachdarem Brahímím. Boje ale pokračovaly, během oficiálního příměří si vyžádaly přes 500 životů. Brahímí se nyní snaží získat pro svou diplomacii Rusko a Čínu. Po pondělních jednáních v Moskvě dorazil do Pekingu. Rusko s Čínou v minulosti vetovaly rezoluce OSN, které by mohly syrskou vládu přimět k zastavení bojů.