Přehledně - kde a jak udeřila Sandy?

Washington – Superbouře Sandy nezpustošila jenom východní pobřeží Spojených států. Ještě před tím totiž prošla Karibikem. Všude tady se likvidují škody a počítají oběti. Smršť stála život jen v Karibiku 69 lidí, v samotných Spojených státech a Kanadě pak 62 lidí. Finanční škody šplhají do desítek miliard dolarů. Podívejte se, jak řádila Sandy v jednotlivých státech.

Haiti

Bouře sice přímo tuto zemi nezasáhla, kvůli ní ale čelilo Haiti několik dní intenzivním deštům, na jihu země se rozvodnily řeky. Zemřelo tady nejméně 52 lidí. Úřady navíc tvrdí, že záplavy v těchto oblastech zničily až 70 procent úrody.

Kuba

Kvůli Sandy tady zemřelo 11 lidí, včetně jednoho dítěte. Bouře poškodila 130 tisíc domů, na východě země úplně zničila 15 tisíc domů.

Jamajka

Když procházelo rozběsněné oko Sandy přes východní Jamajku, zabil tady padající kámen staršího muže. Zemi zasáhly záplavy, vítr ničil domy, o střechu nad hlavou přišlo 71 rodin, dalších skoro 350 domů bouře poničila.

Bahamy

Podle policie hurikán Sandy zabil dva lidi. Jednou z obětí byl ředitel zdejší banky, který spadl se střechy, když opravoval okno, které smršť poničila. Voda tady zaplavila mnoho domů.

Dominikánská republika

Dva muži zemřeli, když se pokusili přeplavat rozbouřenou řeku. Kvůli Sandy na jihu země evakuovali skoro 30 tisíc lidí, ohrožovaly je záplavy.

Portoriko

Bouře sice přímo ostrov nezasáhla, ovšem přinesla sem vydatné deště, které způsobily záplavy. Ve městě Juana Diaz na jihu zemřel člověk, kterého strhla rozvodněná řeka.

Spojené státy

Connecticut
Tady podle policie zemřeli nejméně dva lidé, zabily je padající stromy. Jednou z obětí je hasič, který zasahoval v Eastonu. Skoro půl milionu lidí zůstalo bez proudu.

Delaware
Bez proudu je tu ještě 8,5 tisíce lidí. Zdejší úřady tvrdí, že do pátku by už měli mít elektřinu všichni. Včera večer guvernér zrušil nařízení, aby lidé vůbec nevyjížděli na cesty.

District of Columbia
Podařilo se téměř všude obnovit dodávky elektřiny, dnes zůstalo bez proudu už jen 1 700 zákazníků. Dnes už by se měla plně obnovit autobusová i vlaková doprava.

Maine
Národní meteorologická služba varuje před vydatnými dešti, které stát zasáhnou, jak bouře postupuje směrem ke Kanadě. Úřadům se už podařilo vyřešit asi 80 procent výpadků elektrické energie, nicméně bez proudu je stále asi 16,5 tisíce domácností.

Maryland
Kvůli bouři Sandy zemřeli nejméně dva lidé. Včera tady unikly splašky, podle správy v Howardu ovšem nebyla kontaminována pitná voda. Bez elektřiny zůstalo 182 tisíc lidí.

Massachusetts
111 tisíc lidí přišlo o elektrickou energii.

New Hampshire
Pro oblast kolem Saco River platí varování před záplavami. Elektřina nefungovala 83 tisícům lidí.

New Jersey
Podle guvernéra zemřelo nejméně šest lidí. Dnes sem má přijet prezident Obama. Bouře Sandy zaplavila celé obytné čtvrti. Peníze na úklid a obnovu po řádění živlu může stát čerpat přímo z federálního rozpočtu.

Zatím tady stále nefunguje železniční doprava, její obnova potrvá týdny. Na kolejích jsou napadané stromy, ty poničily i elektrické vedení, další části železničních tras jsou zaplavené.

Obnova dodávky elektřiny do všech míst státu potrvá sedm až deset dnů, bez proudu jsou přitom asi 2 miliony lidí. 20 tisíc lidí je uvězněno ve svých domovech ve městě Hoboken, které leží na pravém břehu řeky Hudson na dohled od Manhattanu. Plány na jejich evakuaci se připravují.

New York
Je to jeden z nejhůře zasažených států. Počet obětí se tady podle různých zdrojů liší. Podle guvernéra zemřelo nejméně 15 lidí. Newyorský starosta a také zdejší policie ale tvrdí, že přišlo o život až 22 lidí. Prezident Obama tady včera vyhlásil stav katastrofy.

Bez proudu jsou stále skoro 2 miliony lidí. New York je nadále odříznutý od železniční sítě, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Zaplaveny jsou i tunely metra na jižním Manhattanu, podzemní dráha bude mimo provoz několik dní. Pomalu začínají jezdit autobusy. Jih Manhattanu je stále bez proudu.

V Queensu se zřítilo po rozsáhlém požáru přes 80 domů. Dnes obnovilo omezený provoz Kennedyho mezinárodní letiště. Další newyorské letiště La Guardia zatím zůstane zavřené, stejně jako všechny školy v tomto státě. Otevřít by se naopak měla newyorská burza.

Severní Karolína
Kvůli bouři Sandy přišli o život dva lidé. Stále se navíc pohřešuje kapitán plachetnice Bounty, která se potopila. Stav nouze stále platí pro západní část státu, kde hustě sněží. Dodávky proudu už jsou téměř kompletně obnovené.

Ohio
Bez elektřiny zůstalo asi 150 tisíc domácností. Úřady vyslaly skoro 400 jednotek, které se mají postarat o odklízení trosek.

Pensylvánie
Počet obětí tady zatím zůstává na třech, jednou z nich je i 8letý chlapec, kterého zabila padající větev. O elektřinu přišlo přes 900 tisíc domácností.

Rhode Island
Tady bylo bez elektřiny 66 tisíc lidí.

Virginie
Zemřeli tady dva lidé, oba při dopravních nehodách. Území zasáhlo kvůli bouři Sandy husté sněžení.

Západní Virginie
Sandy tady má jednu oběť. Stále zde padá sníh, meteorologové varují před sněhovými bouřemi, ty by se mohly vyskytnout především v Apalačských horách. Přes 230 tisíc lidí přišlo o elektřinu.

Kanada

Silný vítr, který provází blížící se „superbouři“ Sandy, v pondělí zasáhl kanadské Toronto. Tady zabila ženu padající cedule. Více než 68 tisíc domácností v provinciích Ontario a Quebec se ocitlo bez proudu.

Bouře Sandy se pomalu posunuje směrem ke Kanadě, k oblasti Velkých jezer. Za několik dnů by se měly účinky Sandy naplno projevit v Ontariu, úřady varují před záplavami, uzavírají postupně silnice.

Kanadské středisko pro hurikány v Halifaxu podle agentury AFP očekává, že v noci na dnešek místního času na jihu Ontaria a Quebeku spadne více než 50 milimetrů srážek. Vlny v jižní části Huronského jezera i na pobřeží další kanadské provincie Nové Skotsko by mohly dosáhnout výšky až sedmi metrů.