Čeští umělci vymalovali kostel v Monaku

Monte Carlo - Čeští restaurátoři slaví úspěch v Monaku. Zrestaurovali stropní fresky v kostele ležícím nedaleko knížecího paláce. Novou výzdobu vysvětil kardinál Dominik Duka. A slavnostní příležitost si nenechal ujít ani monacký kníže Albert II.

Jiří Živný a jeho tým si z Česka přivezli patnáctimetrovou posuvnou hliníkovou věž. Strop nejen zrestaurovali, ale taky přidali vlastní fresky, které tam předtím nikdy nebyly. „Je tam inspirace českou architekturou, ale barevnost se přebírala odsud,“ vysvětluje sochař a restaurátor.

Česko restaurátorské práce nehradilo. Vše zaplatila rodina monackého podnikatele s českými kořeny, který o částce vůbec mluvit nechce. „Má to zvýraznit, jak silné vztahy obě země mají. Moje srdce a krev jsou napůl české,“ osvětluje monacký auditor a honorární generální konzul ČR Francois Jean Brych.

Kaple Božího milosrdenství stojí hned naproti úřadu monackého starosty. Ten s ním už má další plány: „Budeme pokračovat. Předěláme i fasádu. Do roka tak bude kostel jako před 400 lety.“

Práci českých restaurátorů budou obdivovat tisíce turistů. Kaple totiž leží jen nedaleko paláce, který je nejnavštěvovanějším místem knížectví.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)