Čínští papaláši zakázali kdeco a chystají se na klíčový sjezd

Peking - V Pekingu začalo za zavřenými dveřmi zasedání ústředního výboru čínské komunistické strany. Očekává se na něm oficiální vyloučení kdysi vlivného funkcionáře Po Si-laje ze stranických řad - kvůli korupci a krytí vraždy, kterou údajně spáchala jeho žena. Na zasedání se svede i boj o nejvyšší stranické funkce před 18. sjezdem Komunistické strany Číny, který začíná přesně za týden a na němž se chystá generační výměna vedení. Peking už nyní zaplavili příslušníci bezpečnostních sil a úřady vydaly řadu leckdy až kuriózních zákazů.

Zasedání asi 370 členů ústředního výboru může trvat až čtyři dny a je poslední formální schůzkou čínské politické elity před napjatě očekávaným sjezdem. Na něj se sjede kolem dvou tisíc delegátů, kteří podle předpokladů jmenují šéfem strany stávajícího čínského viceprezidenta Si Ťin-pchinga, jenž v čele KS Číny nahradí prezidenta Chu Ťin-tchaa. Druhým nejvyšším představitelem strany se má stát vicepremiér Li Kche-čchiang, jenž na tomto postu vystřídá premiéra Wen Ťia-paa. O složení devítičlenného stálého výboru stranického politbyra stále není jasno, stejně jako o 25členném politbyru. Ať už v novém vedení strany bude kdokoliv, odborníci se shodují, že jeho hlavním úkolem bude udržet se u moci.

O novém vedení strany a země se rozhoduje každých deset let. Jako podmínku k udržení se u moci vidí komunisté politickou a hospodářskou stabilitu v zemi. Jakým způsobem se noví funkcionáři vybírají, není známo. „Nehlasuje se ani uvnitř strany. Jen mezi sebou jednají nejmocnější rodiny v zemi. Jednání jsou tajná,“ říká politolog Čang Ming s tím, že politika komunistické strany byla vždy politikou „temné místnosti“.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera se očekává, že Si Ťin-pching bude udržovat zavedenou linii strany, třebaže Čína nutně potřebuje politické a sociální reformy. Atmosféra před sjezdem zhoustla mimo jiné kvůli článku listu The New York Times z minulého týdne, podle nějž si rodina premiéra Wen Ťia-paa nashromáždila jmění ve výši 53 miliard korun. Wen si přitom zakládal na obrazu obyčejného člověka, který vede nesmiřitelný boj s korupcí. Také Si Ťing-pchingova rodina si podle agentury Bloomberg nastřádala během jeho působení ve vládě v přepočtu přes sedm miliard korun.

Stranu poškodila řada skandálů. Nedávno z ní byl za korupci vyloučen vlivný Po Si-laj, o němž se často hovořilo jako o budoucím prezidentovi. Muž s oficiálním měsíčním platem 30 tisíc korun uložil v zahraničí přes tři miliardy, jeho žena byla odsouzena za vraždu a fotografie syna z večírků na drahých zahraničních školách zaplavily čínský internet. V červnu zemřel v troskách svého ferrari syn prezidentova tajemníka Linga Ťi-chua. V autě s ním byly dvě polonahé dívky. Tajemník byl následně zbaven funkce, což znemožňuje prezidentu Chu Ťin-tchaovi prosadit ho do devítičlenného stálého výboru politbyra.

Na bezpečnost sjezdu budou dohlížet miliony

Vládnoucí strana proto před sjezdem dále zpřísnila již beztak tvrdou cenzuru médií a internetu. Etzler uvedl, že úřady se snaží zahraničním novinářům v zemi komplikovat život, jak jen to je možné. Dramaticky se například zpomalil internet s odůvodněním, že probíhá jeho údržba. Odeslání jednoho e-mailu například trvá 10 minut.

Peking už nyní zaplavili příslušníci bezpečnostních sil. Bezpečnost sjezdu bude kromě nich zajišťovat také na 1,4 milionu dobrovolníků. Již nyní jsou výrazně zpřísněny kontroly totožnosti ve veřejné dopravě směřující do Pekingu. V některých vlacích, především těch, jež vyjíždějí z převážně muslimské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, jsou kontrolováni prakticky všichni pasažéři.

Bizarní zákazy otravují lidem život

V posledních dnech se objevují zprávy o množství bizarních zákazů, jež byly v souvislosti se sjezdem přijaty. V taxících v Pekingu je například zakázáno stahovat okna. Pasažéři údajně musejí podepsat „cestovní dohodu“, v níž slibují, že se budou vyhýbat citlivým částem města a že nebudou otvírat okna či dveře, budou-li projíždět kolem „důležitých míst“. Taxikáři proto dostali za úkol odstranit ze všech vozů kliky na otevírání dveří.

Zakázáno je jakkoli narušovat vzdušný prostor nad metropolí. To se týká i pouštění modelářských letadel a vrtulníků či letů chovných holubů, jejichž majitelé dostali příkaz držet opeřence během sjezdu v holubnících. Hračkářství v Pekingu dostala příkaz registrovat totožnost zákazníků, kteří si koupí modely vrtulníků či letadel na dálkové ovládání. Obchody s hračkami rovněž musely zcela přerušit prodej některých modelářských hraček, přestože jejich ovládání nemá dosah větší než několik metrů.