Volební den začal lépe pro Obamu

Washington – Ve Spojených státech amerických začaly prezidentské volby. Hlasování tradičně zahájila malá vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire. Barack Obama i Mitt Romney zde získali shodně po pěti hlasech. V dalším městečku ale zvítězil prezident. Zatímco Obama stráví volební den doma v Chicagu, Romney se pokusí na posledních mítincích získat další hlasy.

Letos bylo v obci Dixville Notch u hranic s Kanadou deset oprávněných voličů. Všichni stihli odvolit během 43 vteřin. „Je to snadné, ohlédnout se zpět a kritizovat Obamu za jeho přešlapy. Já ale stále věřím, že on je ta nejlepší volba pro naši zemi,“ tvrdí jeden z voličů v Dixville Notch. „Myslím, že bychom mohli jít dopředu rychleji s osvědčeným lídrem z byznysu. Proto jsem podpořil Mitta Romneyho,“ oponuje další z voličů.

Dnešní remíza je vůbec první v historii vesnice. V předchozí volbě v roce 2008 zde Obama získal 15 hlasů, zatímco jeho republikánský protivník John McCain pouze šest.

Současně se otevřela volební místnost i v další newhampshireské vesničce Hart's Location, kde Obama s přehledem vyhrál. Ze 33 voličů jich 23 odevzdalo během pěti minut a 42 vteřin hlas současnému prezidentovi. Romney zde získal podporu devíti lidí a jeden hlas si připsal libertariánský kandidát Gary Johnson. 

Barack Obama: „Po všech těch měsících kampaně a mítinků, po utracení milionů dolarů je to teď na vás. Už to není v mých rukou, ale ve vašich.“

Mitt Romney:„Řeknu vám, proč nesplnil, co slíbil. Staral se víc o liberální témata než o nápravu ekonomiky. Vytvořil Obama pracovní místa? Ne.“

Pomozte mi dokončit, co jsme začali, žádal Obama se slzami v očích

Obama zakončil svou kampaň v pondělí večer ve městě Des Moines v Iowě. Právě tam totiž jeho vítězství v roce 2008 v tehdejších demokratických primárkách zahájilo jeho tažení do Bílého domu. „Ještě jednou jsem přijel do Iowy, abych vás požádal o hlas. Přišel jsem vás požádat, abyste mi pomohli dokončit, co jsme začali. Protože právě tady naše hnutí změny začalo,“ řekl asi 20 tisícům příznivců.

Obvykle vždy vyrovnaný Obama byl na závěr vystoupení nezvykle emotivní. Když děkoval lidem, kteří mu v kampani pomáhali, zlomil se mu hlas a z obličeje si setřel slzy.

Obama, který volil už v říjnu, stráví dnešek doma v Chicagu. Jeho mluvčí řekla, že nepovede kampaň, ale v televizních a rozhlasových rozhovorech z domova se bude snažit oslovit voliče v rozhodujících státech.

Romneyho čekají další mítinky

Mitt Romney uzavřel den po mítincích na Floridě, ve Virginii a Ohiu na shromáždění v New Hampshire, kde letos vyhrál republikánské primárky a vrátil se do hry o republikánskou kandidaturu. „Jsme den od nového začátku,“ řekl asi 12 tisícům stoupenců a přislíbil přinést změnu, o které Obama prý jen mluvil.

Romneyho volební štáb v pondělí oznámil, že oproti původním plánům kandidát ještě dnes navštíví Cleveland v Ohiu a Pittsburgh v Pensylvánii poté, co odvolí doma v Massachusetts. Chce prý poděkovat dobrovolníkům a vyzvat občany, aby šli volit. Podle listu The Washington Post je rozhodnutí projevem buď sebedůvěry, nebo obav.

Dylan i Springsteen hrají podle Obamových not

V Obamovo vítězství věří dva slavní američtí hudebníci – Bob Dylan i Bruce Springsteen. Dylan se svou předpovědí drtivého vítězství Baracka Obamy přišel v pondělí večer během koncertu v Madisonu ve státě Wisconsin, na který oba kandidáti soustředili velkou pozornost. Dylan o Obamovi mluvil během přídavku, kdy přerušil svou slavnou písničku Blowin' in the Wind. „Snažili jsme se hrát dobře, protože tu dnes byl prezident,“ řekl jednasedmdesátiletý Dylan a dodal, že podle něj Obama vyhraje. „Nevěřte médiím. Já myslím, že to bude drtivé vítězství,“ řekl Dylan a dokončil písničku za bouřlivého ohlasu publika.

Ještě v pondělí dopoledne byl Obama na mítinku v Madisonu, kde ho doprovodil rocker Bruce Springsteen.

Volby v USA – KDY a JAK?

Otevření volebních místností: Otevírají se postupně i s ohledem na to, že země má šest časových pásem (včetně Aljašky a Havajských ostrovů). Na východním pobřeží, například v New Yorku nebo ve Virginii, se začne hlasovat ve 12:00 SEČ. V Kalifornii se volební místnosti otevřou v 16:00 SEČ.

Uzavření volebních místností: První volební místnosti na některých místech na východním pobřeží se uzavřou v 0:00 SEČ, mnohé další až ve středu 2:00 SEČ. Většina místností na Floridě se uzavře ve středu v 1:00 SEČ. Místnosti na západním pobřeží a na Havajských ostrovech se uzavřou ve středu v 5:00 SEČ a vůbec poslední na Aljašce v 6:00 SEČ. Američané mohli volit už v předstihu. Tuto možnost využilo zhruba 30 procent voličů. Jejich hlasy se začnou sčítat zároveň s ostatními lístky po uzavření volebních místností.

První odhady výsledků: Od dnešních 23:00 SEČ začnou americké sdělovací prostředky zveřejňovat odhady podle výpovědí voličů a informace o složení voličů, které bude sbírat na 25 000 průzkumných pracovníků. Souběžně mohou přicházet z některých států s nízkým počtem voličů první částečné výsledky. 

Vyhlášení výsledků: Výsledky bývají obvykle známy mezi 3:00 SEČ a 6:00 SEČ, pokud nenastane nepředvídaná situace. Letos se očekává, že by ale mohly být přece jen o něco později.

Kongres: Volí se rovněž celá 435členná Sněmovna reprezentantů a 33 ze 100 senátorů. Průzkumy ukazují, že by republikáni měli udržet ve sněmovně většinu. V Senátu obhajují demokraté těsnou většinu 53 hlasů. Tam jsou výsledky hodně nejisté.

Ve Spojených státech začaly volby (zdroj: ČT24)