Cameron chce dostat Asada ze Sýrie

Damašek – Britský premiér David Cameron je pro zajištění bezpečného odchodu syrského prezidenta Bašára Asada ze země, jestliže by to pomohlo zastavit boje. Podle Camerona by měl svět udělat cokoli, aby „dostal toho muže ze Sýrie“. Zároveň dodal, že by měl jít Asad před soud.

„Určitě mu nenabízím vycestovat do Británie, ale chce-li odjet, pak může, to by se mělo zařídit,“ řekl Cameron televizi al-Arabíja. Není jasné, zda o možnosti poskytnutí azylu Asadovi hovořil s dalšími členy Rady bezpečnosti OSN, která země by měla Asada přijmout ani zda by dohoda obsahovala také nabídku imunity. Cameronův mluvčí ale naznačil, že o imunitě by se mohlo vyjednávat. 

„Jistěže bychom byli rádi, aby byl Asad postaven před soud za to, co udělal, ale vzhledem k situaci v zemi je naší prioritou ukončení násilí a předání moci. A to není možné, dokud bude Asad ve funkci,“ řekl mluvčí. Syrská opozice podmiňuje veškerá jednání o předání moci Asadovým odstoupením. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že povstalci mají 50 raket Stinger, schopných sestřelit bojová letadla. Už před časem přitom vysoký ruský generál upozorňoval na to, že povstalci disponují těmito zbraněmi a že je mají zřejmě ze zahraničních zdrojů. „Existují potvrzené informace, podle nichž je na syrském území 50 raket Stinger,“ potvrdil dnes Lavrov. 

Ten tvrdí, že Rusko je připraveno pracovat s opozicí, aby pomohlo ukončit násilí.

V pondělí v Sýrii dle opozice zahynulo 250 osob, dnešní boje mají na kontě 40 mrtvých. Soustřeďují se na Damašek. Tady dnes při atentátu zemřelo 10 lidí, dalších 40 je zraněných. Tři nálože vybuchly na západním předměstí Kudsajá.

Vydáno pod