Zákaz pitbullů a bandogů se na Slovensku nakonec nekoná

Bratislava – Slovenská vláda nakonec upustila od záměru zakázat v zemi chov některých bojových plemen psů. Majitelé pitbullů a bandogů se tak nebudou muset zbavovat svých zvířat. Vláda i tak ale počítá se zpřísněním podmínek chovu bojových plemen. Podle serveru aktuálne.sk totiž neobsahuje novela zákona žádný přímý zákaz chovu konkrétního psího plemene.

Po srpnovém smrtelném útoku pitbulla na ženu nedaleko Banské Bystrice chtěli slovenští politici prosadit zákaz chovu pitbullů a bandogů. V reakci na to se lidé začali bojových plemen zbavovat a podle slovenských médií se jimi stále plní útulky. 

Úřad nakonec po protestech majitelů zvířat i ochránců od zákazu ustoupil. Zákon ale nadále počítá s přísným omezením chovu hned 14 plemen. Jejich majitelé je budou muset na území obce vodit na vodítku s náhubkem, vyjma vyhrazených míst, které pro volný pohyb určí radnice. Novela má umožnit i efektivnější potrestání neodpovědných majitelů psů. 

Pokud zákon projde parlamentem, zpřísněná pravidla budou platit kromě pitbullů a bandogů třeba pro chov kavkazského ovčáka, brazilské fily či amerického buldoka.