Voliči legalizovali marihuanu a sňatky homosexuálů

Washington – Americké volby, to nebylo jenom hlasování o prezidentovi, voliči si v referendech odhlasovali ve státech Maryland a Maine sňatky homosexuálů, ve Washingtonu a Coloradu zase legalizovali marihuanu. Oba státy jsou prvními v USA, kde bude užívání této drogy i pro nemedicínské účely legální.

Voliči v amerických státech Maryland a Maine schválili v úterních referendech svatby osob stejného pohlaví. V Maine stoupenci homosexuálních sňatků měli po sečtení poloviny hlasů náskok 54 ku 46 procentům. Ve státě se tak podařilo prolomit řadu 32 neúspěšných hlasování, která se v různých státech konala od roku 1998.   

V Marylandu byla situace jiná. Tamní zákonodárci už dříve svatby osob stejného pohlaví schválili, odpůrci této úpravy ale sehnali dostatek hlasů, aby mohli uspořádat hlasování o jejím zrušení. V referendu však zachování homosexuálních sňatků podpořilo 52 procent hlasujících. 

Sňatky homosexuálů jsou již nyní legální v šesti amerických státech a v Distriktu Columbia. Ve všech případech to ale bylo rozhodnutí soudu nebo státního zákonodárného sboru, nikdy nebyly takové sňatky přímo podpořeny občany.

V USA je užívání a držení marihuany podle federálních zákonů zločinem. Nicméně 17 států umožňuje její lékařské použití a další státy rozhodly, že držení marihuany je jen přestupkem, a ne zločinem. Vůbec první dva státy teď marihuanu legalizují. 

Ve Washingtonu a Coloradu to voliči odsouhlasili v referendu. V Coloradu bylo pro legalizaci marihuany 53 procent hlasujících. Ve státu Washington na severozápadě USA byla podpora pro povolení rekreačního užití drogy ještě vyšší. V referendu ji podpořilo 55,5 procenta voličů. Díky tomu si budou moci lidé starší 21 let koupit u registrovaných prodejců skoro 3 deka marihuany. Stát by na daních za prodej marihuany mohl za 5 let vydělat skoro 2 miliardy dolarů. 

O legalizaci marihuany hlasovali v úterý i voliči v Oregonu, tamní průzkumy ale naznačovaly, že návrh neuspěje. Výsledky zatím nejsou známy.

V Kalifornii se bude dál popravovat

Kalifornie zachová trest smrti, rozhodli v referendu voliči. Ačkoli kalifornští voliči neschválili zrušení trestu smrti, všeobecně schválili další návrh, který zmírňuje státní zákon „třikrát a dost“. Pro něj se vyslovilo 68 procent voličů a organizátoři ohlásili vítězství. Změna má umožnit některým zločincům, kteří už byli dvakrát ve vězení, vyhnout se pětadvacetiletému trestu při třetím odsouzení, pokud trestný čin, který spáchali, bude posouzen jako nenásilný a ne příliš závažný. Zastánci zákona tak chtějí ulevit věznicím.

Americké volby tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod