Upírův potomek princ Charles má do Rumunska přilákat turisty

Bukurešť – Rumuni si našli nové lákadlo pro britské turisty. Pomohl jim v tom následník britského trůnu princ Charles, který přiznal, že je spřízněn se slavným hrabětem Drákulou, přesněji řečeno s jeho historickým předobrazem Vladem III. Naražečem. „Mám v krvi Transylvánii,“ řekl v jednom rozhovoru Charles, který do Rumunska jezdí poměrně často, má v transylvánském Viscri dokonce dům a angažuje se v záchraně tamních lesů a lidových řemesel.

Podle britského deníku The Daily Telegraph se v Rumunsku objevily nové propagační klipy a brožury, které vypichují Charlesovo pokrevní příbuzenství s hrůzovládcem, který se stal předlohou pro nejslavnějšího románového upíra od Brama Stokera. Sadista Vlad „Naražeč“ Dracula v 15. století povraždil a umučil tisíce lidí, popíjel jejich krev a jeho oblíbenou metodou bylo nabodávání nepřátel na kůl, což mu také vysloužilo nelichotivou přezdívku.

Rumunské úřady pro turistiku si od spojení Prince z Walesu s asi nejznámější rumunskou historickou osobností slibují nárůst zájmu turistů nejméně o sedm procent; loni jich sem z ostrovů dorazilo 118 tisíc – v neposlední řadě i proto, aby navštívili hrad Bran u Brašova, kde údajně pobýval právě Vlad – pradědeček následníka britského trůnu z bůhvíkolikátého kolene.

Vydáno pod