Stav hladovějící Tymošenkové se zhoršil

Kyjev - Už deset dní drží vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková hladovku a její zdravotní stav se údajně výrazně zhoršil. Expremiérka, která odmítá přijímat potravu na protest proti průběhu a výsledkům říjnových parlamentních voleb, podle obhájců nevstává z lůžka a odmítá péči lékařů.

Tymošenková tvrdí, že volby z 28. října, v nichž zvítězila vládní Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče, doprovázely rozsáhlé podvody a machinace při sčítání volebních lístků. Na nedemokratický průběh voleb poukázali i pozorovatelé z evropských institucí. Ústřední volební komise připustila, že v některých případech došlo k nestandardním postupům, a doporučila, aby se v pěti volebních obvodech hlasovalo znovu.

Tymošenková drží hladovku v charkovské železniční nemocnici, kde si už řadu měsíců pod dohledem německých lékařů léčí nemocnou páteř. Expremiérka byla do nemocnice eskortována z místního vězení, kde si od loňska odpykává sedmiletý trest za porušení úředních pravomocí.

„Zdravotní stav Julije Tymošenkové se prudce zhoršil, už téměř nevstává z postele,“ řekl obhájce expremiérky Oleksandr Plachotňuk. Hladovku ale Tymošenková ukončit nehodlá, dokud „ukrajinská veřejnost a mezinárodní společenství neuznají, že volby byly zfalšované,“ dodal advokát.

Tymošenková nechce opakovat volby

Vůdkyně opozice z nemocničního lůžka vyzvala vedení své strany Vlast, aby zabránilo opakovaným volbám v pěti obvodech, v nichž byl podle opozice součet hlasů zmanipulován. Tymošenková žádá, aby odevzdané hlasy byly pod řádným dohledem znovu sečteny a potvrdilo se tak, že zvítězili kandidáti opozice. Volební komise původně za vítěze označila kandidáty z vládního tábora.

Opoziční předáci tvrdí, že mají v rukou originály volebních protokolů, které vítězství protivládních kandidátů potvrzují. Zpochybňují navíc sčítání hlasů nikoli jen v pěti obvodech, kde výsledky hlasování volební komise zrušila, ale navíc ještě v dalších osmi.