A co moje práva? stěžuje si vězněný Breivik

Oslo – Norský masový vrah Anders Breivik si stěžuje, že mu jsou ve vězení upírána lidská práva. Ve svém dopise úřadům poukazuje především na to, že již je 15 měsíců držen v izolaci. To je podle něj v rozporu s norskými zákony, s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a s Úmluvou OSN proti mučení. Breivik byl odsouzen za smrt 77 lidí, které zabil při atentátech loni 22. července. Vedení věznice Ila, kde pravicového extremistu drží, případ zatím odmítlo komentovat.

Breivik v dopise kritizuje přísná bezpečnostní opatření, v jejichž rámci se mu kupříkladu denně prohledává cela nebo nesmí podle libosti odesílat a přijímat dopisy, což označuje za „omezování svobody projevu“. Tvrdí rovněž, že ve věznici je vystaven „ponižujícímu jednání“ a že nemá příležitost ke společenským a rekreačním aktivitám.

Věznice kontroluje Breivikovu poštu od léta, kdy se objevila obvinění, že se atentátník snaží z vězení organizovat pravicovou extremistickou síť. Atentátníkovi byl prý rovněž v posledních týdnech odepírán přístup k počítači, který měl Breivik k dispozici bez připojeného internetu po dobu vazby.

Breivik má v současné době kontakt pouze se zaměstnanci káznice, a to jen pár minut denně. Zbytek času tráví o samotě ve třech místnostech, jež mu byly přiděleny. Hodinu denně smí také sám vyjít ven na vzduch na vězeňský dvůr.

List Verdens Gang upozornil, že Breivikovy stížnosti jsou v rozporu s tím, jak odsouzený vnímal své věznění krátce po skončení soudního procesu, v němž 24. srpna dostal 21 let. V jednom z dopisů z léta totiž svému nejmenovanému přívrženci napsal: „Sedím nadále v izolaci a pravděpodobně tomu tak bude i mnoho následujících let. To samozřejmě není žádný problém, protože to byla moje vlastní volba, že jsem skončil tady. Jsem zvyklý na asketický život, takže není těžké pokračovat v takovémto životě.“

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod