Makedonský ministr hledá poradce. Značka: Geniálního

Skopje - Pouze geniální člověk se může stát poradcem makedonského ministra zdravotnictví Nikoly Todorova. Jeho úřad oznámil, že ministr shání poradce, kteří se mohou prokázat inteligenčním kvocientem nejméně 140. Tato hodnota je považována za úroveň geniality.

Vysokoškolské vzdělání a znalost nejméně dvou cizích jazyků, které Todorov od svých budoucích poradců rovněž požaduje, jsou vcelku běžné dispozice. Požadovat od státních zaměstnanců IQ testy je však zcela výjimečné. Natožpak genialitu. Každý zájemce musí mít svou inteligenci potvrzenou od mezinárodní společnosti Mensa.

Většina lidí má IQ v rozmezí hodnot 85 a 115. Nad touto hranicí je přibližně 13 procent lidí, hodnotu 130 překročí jen zhruba dvě procenta populace.  

Ministr zdravotnictví přišel s inteligenční hranicí, aby získal sedm až deset poradců, kteří mu budou jednou či dvakrát měsíčně k dispozici a pomohou zlepšit situaci makedonského zdravotnictví. Za každý den dostanou až 5 000 denárů (zhruba 2 000 korun). Průměrný měsíční plat je sotva čtyřikrát vyšší.

Todorov je v poslední době v Makedonii znám kontroverzními rozhodnutími. Nedávno například rozzlobil lékaře, když přímo spojil jejich platy s množstvím pacientů, které zvládnou v ordinacích ošetřit.