Útočník na kongresmanku Giffordsovou dostal sedm doživotí

Tucson - Na doživotí byl dnes ve Spojených státech odsouzen atentátník Jared Lee Loughner, který loni na politickém setkání v arizonském Tucsonu zastřelil šest lidí a 13 zranil, včetně tehdejší kongresmanky Gabrielle Giffordsové. Ta se dnes s Loughnerem poprvé od útoku setkala tváří v tvář.

Bývalá kongresmanka se rozhodla s útočníkem nepromluvit, místo ní mluvil její manžel, astronaut Mark Kelly. „Její život se navždy změnil. Každý den je nepřetržitým bojem, aby zvládla věci, které jí dříve tak šly,“ řekl před vynesením rozsudku o své manželce. Ta se i přes velké pokroky zatím úplně nezotavila z vážných zranění hlavy. „Pane Loughnere, zasáhl jste ji kulkou do hlavy, ale nepodařilo se vám zasáhnout jejího ducha a odhodlání měnit tento svět k lepšímu,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletý Loughner, který loni v lednu zastřelil mimo jiné federálního soudce a devítiletou dívku, při Kellyho slovech neprojevil žádné emoce. Předtím soudci oznámil, že na dnešním slyšení mluvit nebude.

Jared Loughner před soudem
Zdroj: ČT24

Loni v květnu soud dospěl k závěru, že atentátníka nelze kvůli duševní poruše soudit, a nařídil mu nucenou léčbu. Podle lékařů byl těžce nemocen a trpěl schizofrenií. Letos v únoru psychiatři uvedli, že se jeho stav zlepšil. Soudce později rozhodl, že navzdory své duševní nemoci je Loughner schopen zúčastnit se soudního jednání a pochopit vážnost obvinění.

Atentátník, který letos v srpnu na základě dohody s obžalobou přiznal vinu a vyhnul se tak trestu smrti, byl odsouzen na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Přesný rozsudek mu ukládá sedm po sobě jdoucích doživotních trestů a navíc 140 let vězení.