Ve sjezdové atmosféře vyšli Tibeťané do ulic

Peking – Za osvobození od čínské nadvlády demonstrovaly v ulicích západní Číny stovky Tibeťanů. Protest byl naplánován na dobu, kdy se v Pekingu koná týdenní sjezd Komunistické strany Číny, na němž bude jmenováno nové stranické vedení. Jak v rozhovoru pro ČT24 znovu připomněla novinářka Ivana Gášková, sjezd je v zásadě pouze aklamační záležitost, protože všechno podstatné, co se tu odhlasuje, už bylo rozhodnuto před několika měsíci.

Čína v souvislosti s protesty, během nichž se v posledních dnech rovněž pokusilo o sebeupálení šest Tibeťanů, dále posílila bezpečnostní opatření v tibetských oblastech. Západočínským městem Tchung-žen projíždějí ozbrojení policisté v obrněných vozidlech.

Ve čtvrtek se před 600 let starým buddhistickým klášterem v Tchung-ženu v okrese Chuang-nan v provincii Čching-chaj upálil osmnáctiletý muž, ve středu na témže místě uhořela třiadvacetiletá matka malého dítěte. V reakci na to se v ulicích města shromáždilo ve čtvrtek až 6 000 nespokojenců z řad vysokoškolských studentů i místních kočovníků. Volali po větší nezávislosti Tibetu a žádali návrat tibetského duchovního vůdce dalajlamy z exilu.

Sjezd čínských komunistů provázejí přísná bezpečnostní opatření
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Peking odmítl pustit do Tibetu mezinárodní pozorovatele

Nejvyšší představitel pro Tibet dosazený vládou z Pekingu dnes odmítl vpustit do oblasti mezinárodní pozorovatele, aby zde vyšetřili údajné porušování lidských práv. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová minulý týden vyzvala Čínu, aby umožnila návštěvu nezávislých pozorovatelů pro lidská práva v oblastech obývaných etnickými Tibeťany v souvislosti s množícími se případy sebeupalování a dalšími protesty.

„Doufáme, že lidé z celé Číny i ze zahraničí budou často přijíždět do Tibetu, aby si ho prohlédli, aby zde studovali a cestovali, jiné aktivity ale nevítáme,“ prohlásil předseda tibetského parlamentu Čhampa Phüncchog při setkání s novináři u příležitosti sjezdu Komunistické strany Číny v Pekingu. „Obávám se, že je nepatřičné, (aby do Tibetu vstupovali ti), kdo se domnívají, že zde existují problémy s lidskými právy, a kteří zde chtějí arogantně vést vyšetřování,“ dodal.

Od středy se již na protest proti politickému, kulturnímu a náboženskému útlaku ze strany Pekingu pokusilo o sebevraždu upálením šest Tibeťanů. Nejméně tři z nich při tom zahynuli. Svým zraněním podlehl kromě zmíněných i jeden z trojice mnichů, kteří spáchali obdobný zoufalý čin ve středu v provincii S'-čchuan. Poslední z případů byl hlášen ve středu z Tibetské autonomní oblasti. Za více než rok si vlna sebeupalování vyžádala mezi Tibeťany již přes 50 obětí.

Vysloužilí vůdci si ve straně stále udržují vliv

Již od počátku 18. sjezdu je patrné, jak si bývalí nejvyšší představitelé země v čele s 86letým exprezidentem Ťiang Ce-minem nadále ve straně udržují velký vliv. Ne náhodou Ťiang seděl v zahajovací den schůze vedle stávajícího šéfa strany a státu Chu Ťin-tchaa a často se objevoval na videozáběrech na obří obrazovce.

Penzionovaní politici už nezastávají žádné oficiální funkce, ale snaží se uplatnit svůj vliv a prosadit na nejvyšší posty své mladší spojence. Ťiang se podle politologů stal letos vítězem tohoto zákulisního boje. Výsledkem bude údajně konzervativnější složení vedení strany, než se ještě před pár měsíci očekávalo. Ťiangovým chráněncem je nejen předem určený budoucí vůdce strany Si Ťin-pching, ale i další čtyři vůdčí kandidáti na místa v sedmičlenném stálém výboru politbyra, který je nejvyšším rozhodovacím orgánem země. Jejich politické postoje odrážejí hodnoty, které ctil i Ťiang - obezřetné hospodářské reformy doprovázené dominantním postavením komunistické strany na politické scéně.

Ťiang Ce-min
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Politiky ve výslužbě, kteří jsou na sjezdy zváni jako hosté, lze v zástupech delegátů snadno poznat již proto, že si většinou již nebarví načerno vlasy, což je prakticky povinné pro aktivní činitele, aby vypadali svěží a energičtí. Přední místo mezi 2 268 delegáty letos zaujímal i 95letý revolucionářský veterán a dlouhodobě vlivný zákulisní politik Sung Pching, na jehož doporučení byl údajně nynější prezident Chu v překvapivě mladém věku 49 let kdysi povýšen do stálého výboru politbyra. Chu nicméně ukázal pochopení pro své posluchače, z nichž někteří byli upoutáni na kolečkové křeslo a z nichž nejstaršímu bylo 97 let. Slíbil, že nebude číst svůj projev celý, a každý z přítomných dostal kopii textu.