Z texaského ranče polygamistů už bylo odvedeno 534 lidí, vyšetřování pokračuje

New York - Už 534 lidí odvedly americké úřady z ranče Eldorado na západě Texasu, který obývají členové ultraortodoxní odnože mormonů vyznávající mnohoženství. Podle FBI bylo běžnou praxí sekty fyzické týrání, vynucené sňatky s nezletilými nebo pohlavní zneužívání dětí.

Policie zasáhla na ranči nazvaném Eldorado o rozloze 700 hektarů minulý týden po telefonátu šestnáctileté dívky, která si stěžovala, že ji opakovaně pohlavně zneužíval padesátiletý muž; s ním otěhotněla poté, co s ním byla proti své vůli oddána. Policisté následně z ranče odvedli 52 děvčátek a dívek ve věku od šesti měsíců do 18 let. Poté následovalo ještě několik prohlídek, při nichž úřad na ochranu dětí odvedl do bezpečí celkem 401 dětí, k nimž se dobrovolně přidalo 133 žen. Ty jsou spolu s dětmi nyní dočasně umístěny v nedalekém městě San Angelo. Policie pokračuje ve vyšetřování, zda děti nebyly terčem sexuálního zneužívání či nucených sňatků v nezletilosti.
 
Na ranči patřícím Fundamentalistické církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů žilo několik stovek lidí. Sekta se odštěpila od oficiální mormonské církve poté, co ta se v roce 1890 pod tlakem vládních orgánů vzdala mnohoženství. Od té doby je sekta v konfliktu s americkými zákony, které polygamii nedovolují. V současnosti má asi 10 000 přívrženců, z nichž většina žije na pomezí Utahu a Arizony v polygamních domácnostech. V čele sekty stojí Warren Jeffs, který je nyní ve vyšetřovací vazbě v Arizoně pro obvinění z polygamie a nucení nezletilé k pohlavnímu styku s „manželem“. V době zatčení byl Jeffs na čelném místě seznamu nejhledanějších zločinců FBI. Kolonii v Texasu založil v roce 2003.
 
V pondělí začalo soudní řízení, které má rozhodnout, zda budou děti moci být natrvalo odvedeny z ranče. Další slyšení je podle texaského úřadu na ochranu dětí naplánováno na 17. dubna. Jde největší operaci svého druhu v dějinách Texasu.
 
Podle zpravodajské stanice CNN policie zatkla jednoho muže, který se údajně snažil bránit v práci vyšetřovatelům. V obří budově ranče zůstává zatím neznámý počet mužů, kteří nesmějí objekt opustit.