BBC čelí dalšímu skandálu: Zveřejnila falešné obvinění ze zneužití

Londýn - Britská mediální společnost BBC zveřejnila nepravdivé obvinění ze sexuálního zneužití proti bývalému politikovi z dob bývalé premiérky Margaret Thatcherové. BBC se za tuto chybu v pátek veřejně omluvila a oznámila, že přerušuje svůj prestižní investigativní pořad Newsnight. Není přitom jasné, zda vůbec bude pokračovat.

Další skandál už prestižní Newsnight neustál. Poslední hřebíček do rakve zasadil investigativnímu pořadu rozhovor ze Stevem Messhamem. Ten křivě obvinil nejmenovaného konzervativce, že ho v 70. letech zneužíval v dětském domově ve Walesu.

Média poté politika identifikovala jako Lorda McAlpina. Stanice se za chybu veřejně omluvila a pořad ukončila. „Chci vyjádřit hlubokou omluvu Lordu McAlpinovi. Chybně jsem ho označil za muže, který mě před lety sexuálně obtěžoval. Jsem si vědom toho, že ho mé tvrzení poškodilo. Omlouvám se i za to, jak se před veřejností musel kvůli mně cítit,“ řekl Messham.

Prohlášení BBC:

„Lord McAlpine veřejně odmítl velmi závažná a urážející falešná obvinění. Steve Messham dnes změnil svou výpověď a omluvil se. Stejně tak činí i BBC.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

„Neměli jsme zveřejnit informaci, která byla tak zásadně špatně. Co se v tomto případě stalo, je naprosto nepřijatelné,“ prohlásil generální ředitel BBC George Entwistle. Ten pověřil ředitele BBC Scotland Kena MacQuarrie, aby vypracoval zprávu o tom, co se stalo. Na příspěvku podle něj pracovali zkušení žurnalisté a měl i odpovídající pozornost právníků. „Otázkou je, navzdory všemu, proč se to pokazilo?“ ptá se Entwistle.

Britský premiér David Cameron:

„Bez jakýchkoli důkazů očerňujete spoustu lidí. Musíte být opatrní, abyste nezahájili něco jako hon na čarodějnice na některé lidi, kteří mohou být zcela nevinní.“

BBC už dost těžce postihla aféra kolem údajné pedofilie jejího někdejšího moderátora Jimmyho Savilea. Teď je ve fázi interního vyšetřování, zda její vedení pedofilní sklony moderátora dětských pořadů nezatajovalo. „Bylo to politováníhodné. Myslím, že to měli (BBC) řešit mnohem lepším způsobem,“ konstatoval Roger Jones, bývalý guvernér BBC pro Wales.

Sexuální zneužívání dětí v Británii už pomalu vyvrcholilo v celonárodní debatu. Premiér Cameron kvůli této horečce upozornil britská média, aby se vyvarovala poškození pověsti nevinných veřejných osob.

Jimmy Savile
Zdroj: ISIFA/Samir Hussein/WireImage