Třešnička na dortu vítězství. Obamovi patří i Florida

Tallahassee (USA) – Republikánského kandidáta a soupeře Mitta Romneyho porazil americký prezident Barack Obama i ve státě Florida. Ta byla posledním státem, kde ještě nebyly všechny hlasy sečteny, i tak nemohla celkový výsledek voleb ovlivnit. Demokrat Obama měl již předtím zajištěnu nezbytnou většinu volitelských hlasů. Po započtení volitelů z Floridy tak Obama volby vyhrál poměrem volitelských hlasů 332 ku 206.

Obama vyhrál na Floridě velmi těsným rozdílem 74 tisíc hlasů, když pro něj hlasovalo přes 4,2 milionu voličů. Podle konečných výsledků získal 50 procent hlasů, zatímco Romney 49,1 procenta.

S 29 voliteli byla Florida největším vyrovnaným státem a předvolební průzkumy tady spíše favorizovaly Romneyho. Republikánský kandidát ale z těchto rozhodujících států nakonec vyhrál jen v Severní Karolíně, zatímco Obama si připsal Ohio, Iowu, New Hampshire, Wisconsin, Virginii, Colorado a Nevadu.

Florida hrála klíčovou úlohu při velmi těsných prezidentských volbách v roce 2000, kdy vítězství v tomto státě rozhodovalo i o novém prezidentovi. Několikatýdenní přepočítávání hlasů tehdy zastavil až nejvyšší soud za stavu, kdy republikánský kandidát George Bush vedl před demokratem Albertem Gorem o 537 hlasů a byl tak vyhlášen za vítěze.