V Bulharsku našli zlatý thrácký poklad

Sofia - Archeologové objevili na severu Bulharska thrácký hrob se zlatým pokladem. Nalezené předměty podle odborníků pocházejí z konce čtvrtého nebo začátku třetího století před naším letopočtem.

Thrákové, v jejichž čele stála mocná kasta válečníků, obývali oblasti dnešního Rumunska, Bulharska, severního Řecka a evropské části Turecka již od čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Žili tak na okraji řecké a římské civilizace, římské impérium je ale nakonec pohltilo.

Zlaté artefakty, jež byly nalezeny, byly v největším ze 150 hrobů thráckého kmene Getů, který udržoval kontakty s Řeky. „Neočekávali jsme tak obrovské překvapení,“ přiznala šéfka archeologického týmu Diana Gergová. „Objevili jsme dřevěnou truhlu s ohořelými kostmi a úžasnými zlatými artefakty, fantastickým pokladem nahoře ve stěně výkopu.“

Mezi nalezenými prsteny jsou mimo jiné náramky s hlavami hadů, korunka se zvířecími motivy, ženské figurky, zlatý prsten a stovka zlatých knoflíků. „Jsou to úplně nové vzory v thráckém umění, které jsme objevili vůbec poprvé,“ upozornila archeoložka. Hrobka by podle ní mohla být spojena s prvním známým getským vládcem Cothelasem.

V Bulharsku našli poklad (zdroj: ČT24)

Pohřebiště se nachází u vesnice Sveštari, která je vzdálena asi 400 kilometrů severovýchodně od Sofie. Jeden z hrobů na nalezišti, který je znám jako Sveštarská hrobka, je díky jedinečné výzdobě inspirované helénistickým světem na seznamu světového dědictví UNESCO.