Abú Katada uspěl se stížností proti deportaci do Jordánska

Londýn – Radikální muslimský duchovní abú Katada uspěl v Británii se stížností proti vydání do Jordánska. Britské úřady dosud nedaly záruky, že se mu v Jordánsku dostane spravedlivého procesu. V Jordánsku abú Katada čelí žalobě kvůli podílu na terorismu. Londýnská vláda desítky let usiluje o jeho vyhoštění.

Ministerstvo vnitra s rozhodnutím odvolací komise imigrační služby nesouhlasí a hodlá se odvolat. Podle ministerstva jordánská strana dostatečně ujistila, že soud proběhne podle pravidel.

Abú Katada bude v úterý propuštěn na kauci na svobodu, ale s řadou omezení. Bude moci vycházet jen přes den, bude muset nosit elektronický identifikační náramek a bude omezen i v tom, s kým se může setkávat.

Duchovní palestinsko-jordánského původu, který byl považován za blízkého spolupracovníka někdejšího šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, do Británie přijel v roce 1993. Tamní justice ho nikdy neobžalovala, ale britské úřady tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky. Proto se snažila prosadit jeho vydání do vlasti. 

Evropský soud pro lidská práva v minulosti deportaci abú Katady do Jordánska zablokoval kvůli obavám, že tam duchovnímu hrozí mučení. Po písemných ujištěních Ammánu ale soud nakonec letos v květnu vyslovil s deportací souhlas.

Abú Katada bude dnes propuštěn (zdroj: ČT24)