Petraeusova milenka možná prozradila, co neměla

New York - Paula Broadwellová, milenka bývalého šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse, možná vyzradila citlivé informace o zářijovém teroristickém útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Spekulují o tom některá média ve Spojených státech a odkazují přitom na její říjnové vystoupení, kde o incidentu mluvila.

„Nevím, jestli jste o tom slyšeli, ale v tamní budově CIA byli vězněni dva členové libyjských milic. Má se za to, že útok na konzulát byl pokusem získat tyto vězně zpátky. Tato teorie se stále prověřuje,“ řekla na Denverské univerzitě na setkání jejích absolventů, mezi které patří.

Takové informace nikdo před ní nezveřejnil a Broadwellová je mohla získat díky svému přístupu k šéfovi CIA. Je ale možné, že Petraeusova milenka při vystoupení v Denveru jen popletla informace, které týž den vysílala televizní stanice Fox News, podle níž tři z útočníků byli krátce zadržováni v budově CIA.

Broadwellová ve vystoupení na Denverské univerzitě také v jednu chvíli mluvila jakoby za nepřítomného Petraeuse. „Pro generála Davida Petraeuse je v jeho nové pozici problém, že nesmí mluvit s tiskem. O (Benghází) má přitom všechny informace, psal si se šéfem CIA v Libyi. Během 24 hodin věděli, co se tam stalo,“ uvedla.

Tajná služba kategoricky odmítla, že by někoho v Libyi věznila. Upozornila, že k tomu nemá pravomoc od roku 2009. Tehdy jí to krátce po svém nástupu do funkce zakázal prezident Barack Obama.

Petraeus měl tento týden vystoupit v Kongresu na jednání k útoku v Benghází, u nějž republikáni obviňují administrativu prezidenta Baracka Obamy ze zatajování informací. Po rezignaci kvůli milostné aféře bylo oznámeno, že bývalý šéf tajné služby již v Kongresu nevystoupí. Zákonodárci si jej ale přesto chtějí nechat předvolat.

Při útoku v Benghází zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance Christophera Stevense. Republikáni obviňují Obamovu vládu, že v Libyi zanedbala bezpečnost a že následně o útoku poskytovala zavádějící informace. Americká administrativa ale taková obvinění odmítá.

David Petraeus s manželkou Holly
Zdroj: Brendan Smialowski/ISIFA

Petraeus prý skončil vztah před čtyřmi měsíci

Generálův bývalý mluvčí Steve Boylan řekl, že Petraeus začal mimomanželskou aféru s Broadwellovou dva měsíce poté, co se stal šéfem CIA. Prezident Barack Obama ho do funkce navrhl v dubnu 2011 a v Senátu byl potvrzen v září téhož roku. Šedesátiletý Petraeus ani čtyřicetiletá Broadwellová zatím o okolnostech svého vztahu na veřejnosti nemluvili. Petraeus vztah ukončil před čtyřmi měsíci, dodal Boylan. Podle něj je Petraeusova manželka Holly „rozlícená“, zatímco generál je „zničený“.

Federální úřad pro vyšetřování odhalil celou aféru náhodou, když prověřoval stížnost sedmatřicetileté Jill Kelleyové, která působila na vojenském velitelství v Tampě na Floridě. Obrátila se na FBI kvůli anonymním výhrůžným mailům. Agenti FBI pak zjistili, že je posílala Broadwellová a při dalším šetření přišli na to, že má poměr s Petraeusem.