Za odpálení amerických ambasád doživotí

New York - Americký civilní soud poslal na doživotí do vězení Tanzance Ahmeda Khalfana Ghailaniho, který byl shledán vinným v souvislosti s teroristickými útoky na americké ambasády v Keni a v Tanzanii. Ghailani je prvním vězněm z Guantánama, který byl souzen před americkým civilním soudem.

Soudce Lewis Kaplan prohlásil, že veškeré utrpení, které Ghailani prožil v zajetí Ústřední zpravodajské služby (CIA) „bledne ve srovnání s utrpením a hrůzou“, které způsobily bombové útoky na americké ambasády ve východní Africe v roce 1998.

Vedle trestu doživotního vězení také Ghailanimu, kterého dříve za použití fyzického násilí a psychického týrání vyslýchala CIA, soud uložil pokutu ve výši 33 milionů dolarů (584 milionů korun).

Ghailani před civilním soudem (zdroj: ČT24)

Soud měl ukázat, že to jde i bez Guantanáma

Ostře sledovaný proces měl ukázat, že teroristické kauzy vyřeší běžné soudy a že se Spojené státy obejdou bez kontroverzního tábora v Guantánamu na Kubě. Jeho zrušení slíbil Barack Obama. Ahmed Chalfan Ghailani si podle obžaloby obstaral části výbušnin k přípravě útoků na americké ambasády v Keni a Tanzanii, při kterých v srpnu 1998 zemřelo celkem 224 lidí.

Všech 285 bodů obžaloby ale civilní porota smetla se stolu. Jedním z důvodů bylo i to, že soudce odmítl výpověď klíčového svědka, jehož jméno získali vyšetřovatelé CIA při výslechu nepovolenými metodami. Neworský soud nakonec teroristovi přisoudil jediný zločin – poškozování amerického majetku. Za to Tanzanec stráví ve vězení nejméně 20 let. Přesně se to však veřejnost dozví až dnes.

„Tento rozsudek je potvrzením toho, že americký právní systém je nejlepší, jaký kdy existoval,“ radoval se z verdiktu Ghailaniho advokát Peter Quijano. Opačné pocity však rozsudek vyvolal u amerických politiků. „Tento tragický rozsudek ukazuje, jak absolutně šílené je rozhodnutí Obamovy administrativy stavět teroristy z al-Káidy před civilní soudy,“ prohlásil předseda Výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů Peter King.

Americká věznice Guantánamo na Kubě
Zdroj: ČT24