Otrávili Arafata plutoniem? Tajemství odhalí exhumace

Ramalláh - V Ramalláhu začala demontáž hrobky Jásira Arafata. Koncem měsíce pak zahraniční odborníci exhumují tělo palestinského předáka. Chtějí zjistit příčinu jeho smrti. Mají především potvrdit nebo vyloučit podezření na otravu plutoniem. Lékaři po jeho úmrtí provedli testy na všechny známé i vzácné choroby, oficiálně se má za to, že byl příčinou smrti rozpad červených krvinek.

Vdova po palestinském vůdci Suha se domnívá, že jejího manžela někdo otrávil. Opírá se přitom o výsledek analýzy švýcarských vědců, kteří zjistili vysoké hodnoty plutonia v Arafatových osobních věcech. Šéf švýcarského Ústavu radiační fyziky v Lausanne doporučil, aby se provedla exhumace Arafatova těla. „To nám umožní získat vzorek, který by musel obsahovat velkou koncentraci polonia, pokud byl otráven,“ řekl. 

Na podnět Suhy proto zahájil koncem srpna soud ve francouzském Nanterre vyšetřování Arafatovy smrti. Teď začínají práce na exhumaci Arafatova těla. 

Už v pondělí bylo mauzoleum uzavřeno pro veřejnost. Palestinci pak dnes začali v Ramalláhu rozebírat přístup k hrobu, v němž je bývalý palestinský vůdce pochován. Zatím se odstraňuje beton a kameny v mauzoleu. Přípravné práce budou trvat dva týdny, až poté odborníci z Francie, Švýcarska nebo Ruska exhumují ostatky. 

Arafatova hrobka
Zdroj: ISIFA/EPA/ATEF SAFADI

Delegace pracovníků Ústavu radiační fyziky v Lausanne hned po příjezdu jednala o „dalším postupu“ s palestinskými ministry zdravotnictví a spravedlnosti i s předsedou palestinské vyšetřovací komise. „Naše komunikace s Palestinskou národní správou ukazuje, že jsou schopní rychle jednat a spolupracovat. Naši experti věří, že jejich kroky budou důvěryhodné a transparentní,“ říká mluvčí univerzity v Lausanne. 

Legendární palestinský vůdce zemřel v roce 2004 ve věku 75 let v pařížské nemocnici. Mnoho Palestinců je přesvědčeno, že za jeho smrtí stojí Mossad nebo Spojené státy. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Proč ale k rozpadu došlo, nebo proč nebyla provedena pitva, už zpráva neuvádí.

Odborníci pracují na exhumaci ostatků Arafata (zdroj: ČT24)