Na Slovensku se neúspěšně pokusili odpálit zřícený most

Bratislava - Jedenáct dní po tragickém zřícení dálničního mostu u slovenské Levoči chtěla zhotovitelská firma odstranit podpůrnou konstrukci stavby. Najali si na to odborníky na výbušniny. Železné skruže se ale po výbuchu náloží ani nehnuly. Vyšetřování nehody pokračuje, stavební firmy do uzavření případu slíbily vyplácet pozůstalým mzdy po čtyřech mrtvých dělnících.

Pyrotechnici se pokusili pomocí náloží strhnout nebezpečné části mostu, aby se na místě mohlo opět pokračovat v práci. Umístěná trhavina sice explodovala, podpěry ale vydržely. Odborníci se nyní rozhodnou, zda odpálení zopakují, nebo přistoupí k mechanické demolici.

Dokumenty ke stavbě se rozcházejí

Ze zveřejněných dokumentů ke stavbě vyplývá, že podklady k výstavbě mostu obsahovaly rozdílné požadavky na zhotovení podpůrné konstrukce. Právě zhroucení podpěry během betonování vedlo k tragédii, která si vyžádala životy čtyř dělníků.

Zatímco projekt stavby počítal s nasazením podpůrných sloupů postavených na zemi, které byly na stavbě ve skutečnosti i použity, technická zpráva zmiňuje jiný typ konstrukce, která se země nedotýká a která využívá už postavené části mostu. Tyto rozdíly v dokumentaci vyvolaly debatu o údajném pochybení stavařů, které prý mohlo vyústit v neštěstí.

List Pravda ale citoval nejmenovaného vyšetřovatele, podle kterého stavební firmy zvolily správnou technologii výstavby. Stavbu mostu měla na starosti česká firma Bögl & Krýsl. Ta si na práce najala prešovskou společnost Semos, která si podpěry objednala u svého dodavatele.

Odborníci tvrdí, že příčinou neštěstí byl nevhodný projekt podpůrné konstrukce, případně její špatné zhotovení na místě stavby. Podrobnosti se očekávají od výsledků vyšetřování, které bude zřejmě trvat delší dobu. Vyhotovení znaleckého posudku se podle médií očekává nejdříve na jaře.

Pozůstalí se dočkají odškodnění

Stavební firmy, které se podílely na stavbě mostu, chtějí podle slovenských médií do konce týdne předložit ministrovi dopravy Jánu Počiatkovi návrh finanční pomoci pro rodiny obětí. Společnosti Váhostav a Bögl & Krýsl se také zavázaly, že pozůstalým do konce vyšetřování budou měsíčně vyplácet částku ve výši mzdy zahynulých dělníků.