Australané přivítali zatmění Slunce festivalem

Canberra - Obyvatelé severní Austrálie i desítky tisíc turistů pobláznilo zhruba dvouminutové úplné zatmění Slunce. Do státu Queensland se na festival oslavující tento astronomický jev sjelo na 10 000 lidí. Díky živému přenosu po internetu událost sledovaly po celém světě další desetitisíce lidí.

Festival se konal v odlehlé oblasti Palmer River Roadhouse na severu Queenslandu. Několik párů, které vyznávají pohanské zvyky, se během zatmění nechalo oddat. Ve městě Port Douglas se po znovuobjevení slunečních paprsků vydalo 700 běžců na maratonský běh. Na sever Queenslandu přijelo za zatměním přes 50 000 turistů z Evropy, Asie a Ameriky.

„Je to poprvé, co něco takového vidíme, a mám z toho husí kůži. Je to tak dojemné! Nepotřebuji ani fotografie, ani dalekohledy. Chci to jen vidět a zažít,“ říká jeden z pozorovatelů zatmění.

Čekání na zatmění mnohým kazila nejistota z počasí, protože meteorologové předpovídali oblačnost a nevylučovali ani přeháňky. Řada lidí se proto rozhodla odcestovat z pobřeží do vnitrozemí, kde byly vyhlídky na lepší počasí příznivější. Počasí se na mnohých místech ale umoudřilo a například v Palm Cove, odkud se internetový přenos vysílal, se oblačnost zcela protrhala.

  • Austrálie zažila úplné zatmění Slunce autor: Murray Anderson-Clemence, zdroj: ČTK/AP
  • Australané čekají na zatmění Slunce autor: Murray Anderson-Clemence, zdroj: ČTK/AP

Pás území, kde je možné úplné zatmění pozorovat, pokračuje ze severu Austrálie přes Tichý oceán a skončí zhruba 800 kilometrů západně od Chile. V oblasti částečného zatmění leží jihovýchod Austrálie, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, východní Indonésie a jih Chile a Argentiny.

Australané mohli naposledy sledovat úplné zatmění před deseti lety na jihu země. Další takové zatmění, které bude pozorovatelné v Austrálii, nastane v roce 2028.

Austrálie zažila úplné zatmění Slunce (zdroj: ČT24)