Chodorkovského možná čeká další soud

Moskva – Ruská generální prokuratura nevylučuje další, v pořadí již třetí proces s bývalým ropným magnátem Michailem Chodorkovským. Ten byl i se svým společníkem Platonem Lebeděvem naposledy odsouzen k 13,5 roku vězení a obhájci již tehdy upozorňovali na to, že by jejich klienti mohli znovu stanout před soudem.

„Nyní se pátrá po 18 spolupachatelích Chodorkovského a Lebeděva. Jestli během pátrání budou odhalena nová fakta o trestných činech, pak vyšetřovací orgány budou povinny vznést dodatečná obvinění a předat případ soudu. To je naše povinnost,“ uvedli prokurátoři Valerij Lachtin a Gulčechra Ibragimová v rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda.

Dříve nejbohatší Rus, jehož koncern Jukos pod tlakem státu zbankrotoval, je ve vězení od roku 2003. Nejprve byl odsouzen za podvody a daňové úniky. Než ale mohl v roce 2011 po odpykání prvního trestu vyjít na svobodu, začal v Moskvě druhý proces. Koncem loňského roku mu soud za rozsáhlé zpronevěry a praní peněz vyměřil další roky vězení, které neopustí před rokem 2017. Tento verdikt ještě není pravomocný, obhajoba se odvolala. Ruská opozice považuje Chodorkovského za oběť nejmocnějšího ruského politika Vladimira Putina, kterého si znepřátelil svými ambicemi.

Oba prokurátoři, vystupující na procesech v roli státních žalobců, dopodrobna na stránkách populárního deníku vyložili způsoby, jakými Chodorkovskij přišel k závratnému jmění, a svou verzi podpořili i fotokopiemi dokumentů. Až dosud se takového objasnění zdržovali prý jen proto, aby se vyvarovali nátlaku na soud. Ujistili také, že sami nebyli vystaveni žádnému tlaku od úřadů. Podle prokurátorů jde o čistě kriminální případ, ze kterého se jen odsouzení, advokáti a opozice snaží udělat politickou záležitost.