Svítící kovová konstrukce místo vánočního stromu? Bruselané zuří…

Brusel - Bruselská radnice rozhodně odmítá výhrady, že letos v metropoli nevztyčí tradiční vánoční strom kvůli obavám z tamní muslimské komunity. Čtyřiadvacetimetrová kovová svítící „Elektronická jedle“ (Abies Electronicus) je podle svých tvůrců vánoční strom předělaný k dnešku. „Tradice tak žije dál, ale vyvíjí se ve směru moderních technologií,“ říká spoluautor instalace Pierre Schneider.

Desítky tisíc lidí nejsou ale instalací na bruselském Velkém náměstí nijak nadšeni. Na internetu dokonce spustili kampaň a petiční akci a chtějí svůj tradiční vánoční jehličnan zpět. Proti Jedli Modernicus bouří i poslankyně bruselského regionu Bianca Debaetsová. Na náměstí, které symbolizuje Brusel, se podle ní vůbec nehodí. Neutěšuje ji ani to, že na moderní jedli budou moct lidé vystoupit, a vidět tak náměstí shora. „Vánoční jedli si přišlo prohlédnout milion a půl lidí. Lidé k ní mají vztah, stala se téměř součástí jejich identity,“ argumentuje.

Řada Bruselanů instalaci považuje za útok na tradiční podobu křesťanských svátků a vyslovuje obavy, že jde o ústupek početné muslimské komunitě. Bruselská radnice ale tyto výtky rozhodně odmítá. „To je úplný nesmysl. Stále máme na náměstí vánoční jesličky a toto je pro nás stále vánoční strom, takže vánoční tradici dodržujeme,“ říká Perrine Marchalová, mluvčí bruselské radnice pro cestovní ruch. Radnice už ale s politováním přiznala, že akci s názvem Zimní potěšení internetové bojkoty a protesty pokazily.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

V Belgii s více než deseti miliony obyvatel žije podle místních médií muslimská komunita čítající kolem 400 000 lidí. Počátkem léta zemi pobouřil incident, kdy zahalená muslimka napadla policistku, která jí v souladu se zákonem nařídila sundat závoj a legitimovat se. „My muslimové nemáme pro vás nevěřící a váš životní styl ani špetku úcty. Naše náboženství je nadřazené tomu vašemu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se z Belgie odstěhovat,“ prohlásil k tomu tehdy člen islámské skupiny Šaría4Belgium Fouad Belkacem (původem z Maroka).