Al-Džazíra: Palestinci nabízeli Izraeli překvapivé ústupky

Dubaj - Katarská televize Al-Džazíra začala v neděli zveřejňovat důvěrné dokumenty o izraelsko-palestinských jednáních, které poukazují na velké ústupky Palestinců vůči Izraeli v otázce Jeruzaléma a palestinských uprchlíků. Z dokumentů vyplývá, že Palestinci by byli například ochotni přenechat Izraelcům území, na němž se nachází židovské osídlení. Pravost záznamů zatím Palestinci ani Izraelci nepotvrdili.

Televize hovoří o nejvýznamnějším úniku informací v dějinách izraelsko-palestinského konfliktu. Jedná se prý o více než 1 600 dokumentů zaznamenávajících osobní i e-mailovou komunikaci mezi palestinskými, izraelskými a americkými vyjednavači, které budou zveřejňovány postupně několik dní, upřesnil komentátor stanice. Al-Džazíra dosud neupřesnila, kde k citlivým záznamům přišla.

Z prvních zveřejněných textů vyplývá, že dokumenty mohou poškodit postavení předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Jeho veřejná prohlášení ohledně Jeruzaléma jsou totiž zřejmě v rozporu s tím, co vyjednavači nakonec slibují za zavřenými dveřmi. Záznamy rozhovorů prý rovněž potvrzují přesvědčení mnoha Palestinců, kteří tvrdí, že muslimští představitelé jsou oproti Izraelcům příliš slabí.

PaliLeaks: Co již Al-Džazíra zveřejnila?

V květnu 2008 tehdejší hlavní palestinský vyjednavač Ahmed Queria protější straně nabídl, aby Izrael definitivně anektoval veškeré území východního Jeruzaléma, na kterém se momentálně rozkládá židovské osídlení. Jedinou výjimkou měla být oblast zvaná Har Homa.

Palestinská samospráva rovněž soukromě nabízela výměnu části východního Jeruzaléma – oblasti okolo Sheikh Jarrah. Jako náhradu za to palestinští vyjednavači požadovali jiné území.

Palestinci byli ochotni vzdát se jednoho ze svých nejvýznamnějších míst. Podle tajných dokumentů navrhovali ustavení mezinárodní komise, která by zprostředkovala převzetí jeruzalémské Chrámové hory. Na tomto místě sídlí například mešita Al-Aksá – třetí nejsvětější muslimská památka.

Palestinci: Jsou to jen lži

Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát, kterému jsou v dokumentech některé překvapivé ústupky také přisuzovány, se ohradil tím, že palestinská samospráva nemá co skrývat a že většina dokumentů zveřejňovaných Al-Džazírou je lživá.

Jásir Abed Rabbo, mluvčí palestinské samosprávy:

„Vyzývám palestinské a nezávislé výzkumné instituce k okamžitému vytvoření výboru, který by dokumenty prozkoumal a rozhodl, zda jsou pravé, nebo ne.“

Také prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dokumenty odmítl s tím, že úmyslně zaměňují postoje jednotlivých stran. „Jejich záměrem je zmatek,“ řekl v Káhiře Abbás. „Včera (v neděli) jsem je viděl prezentovat věci, jako by byly palestinské, ale ve skutečnosti byly izraelské. Je to tudíž záměrné,“ dodal Abbás, který má v Egyptě jednat o blízkovýchodním mírovém procesu s prezidentem Husním Mubarakem.

Hamas: Abbás by měl odstoupit

„Potvrzuje to, že palestinská samospráva nedbá na práva palestinského lidu, hlavně na jeho práva ve východním Jeruzalémě. Mahmúd Abbás a jeho hlavní vyjednavač musí odstoupit,“ vyzval dnes mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm. Hamas má ke kritice i další důvod. Dokumenty totiž ukazují, že Izraelci informovali palestinskou samosprávu o chystaných útocích na pásmo Gazy, které ovládá právě Hamas. Ten ale nehnul ani prstem, aby tomu zabránil.

Salám Fajjád, palestinský premiér: „Celé je to vytržené ze širšího kontextu. Pokud taková stanoviska padla, pak pouze proto, že ústupky bývají součástí vyjednávání.“

Rijád Malkí, palestinský ministr zahraničí:
„Nemyslím si, že načasování bylo náhodné. Velmi dobře to poslouží Izraeli a Al-Džazíra se jen snaží poškodit palestinskou vládu.“

Pokračování přímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a palestinskou samosprávou je nyní na několik měsíců odloženo. Důvodem je odmítnutí izraelské vlády zastavit výstavbu izraelského osídlení na okupovaném palestinském území. Izraelská armáda okupuje západní břeh Jordánu již od války v roce 1967, nyní zde bydlí téměř půl milionu převážně ortodoxních židovských osadníků.

Al-Džazíra tvrdí, že má k dispozici 16 076 důvěrných záznamů schůzek, e-mailů a depeší mezi palestinskými, izraelskými a americkými představiteli z let 2000 až 2010. Palestinci podle nich údajně navrhovali, aby kontrolu nad islámskými svatými místy v Jeruzalémě převzal mezinárodní výbor a aby se počet vracejících se uprchlíků omezil na 100 tisíc během deseti let.

Schwarzenberg na návštěvě v Izraeli

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je v Izraeli a na palestinských územích. Debatovat bude s oběma stranami konfliktu – s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, v Ramalláhu pak se šéfem palestinské diplomacie Rijádem al-Málikím a premiérem Salámem Fajadem. Netanjahu Schwarzenbergovi přislíbil, že na jaře přijede do Česka.

Mezinárodní společenství teď zesiluje tlak na vytvoření dvou samostatných států, mírové rozhovory jsou ale ve slepé uličce. Podle izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana existuje jediné realistické řešení – prozatímní, nikoliv finální dohoda. Ta by měla předcházet jakémukoliv celkovému řešení.

Karel Schwarzenberg:

„My už jsme uznali palestinský stát v roce 1988, takže to není otázka, která se nás příliš týká.“