Izrael zaútočil na šéfa raketového programu Hamasu

Jeruzalém - Izraelské letectvo provedlo letecký útok na sídlo šéfa raketového programu Hamasu. Yahyia Byya údajně stál za většinou raket odpálených na Izrael a jeho likvidaci nařídil přímo náčelník generálního štábu izraleské armády Benny Gantz. Během náletu zahynulo 10 palestinských civilistů, zatím ale není jasné, zda Byya útok přežil. Izraelské letectvo pokračuje v útocích na palestinské pásmo Gazy už pátým dnem, reaguje tak na ostřelování izraelského území z této oblasti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil dalším rozšířením vojenských operací proti Gaze. Jeho český protějšek Petr Nečas v telefonickém rozhovoru s ním prohlásil, že Izrael má právo se bránit.

Terčem izraelského náletu se dnes stalo mimo jiné mediální středisko vládnoucího hnutí Hamas. Izrael také začal na frekvencích palestinských rádií vysílat varování, aby se civilisté vyhýbali budovám Hamasu. Palestinští ozbrojenci v noci raketové útoky na Izrael zastavili, dopoledne ale znovu vypálili několik raket na Tel Aviv. Írán navíc vyzval země na Blízkém východě, aby Palestince pro boj proti Izraeli vyzbrojily.

Po několika hodinách relativního klidu zasáhla raketa vystřelená z Gazy automobil, ve kterém bylo zraněno pět lidí. Několik palestinských raket dopadlo na Ašdod; jedna z nich zasáhla dům, kde byli zraněni dva lidé.

Zprostředkování příměří nabízí Francie

Do Izraele dnes přicestoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který nabízí židovskému státu zprostředkování dohody o příměří s Palestinci. „Nikdo nemůže zpochybnit naši podporu palestinské věci, současně ale máme vztahy i s Izraelci. V takové pozici jsme téměř jediní,“ řekl Fabius. „Mluvíme s jedněmi i s druhými, jedni i druzí nás uznávají a chceme mír.“

Český premiér Petr Nečas je přesvědčen, že Izrael má právo se bránit. „O víkendu se se mnou telefonicky spojil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a informoval mě o vývoji konfliktu, při kterém jsou vystřelovány z pásma Gazy rakety na Izrael. V tomto rozhovoru jsem vyjádřil přesvědčení, že stát Izrael má právo na sebeobranu,“ sdělil Nečas. České ministerstvo zahraničí už ve středu uvedlo, že Česká republika plně uznává právo Izraele na sebeobranu proti raketové palbě militantních organizací v pásmu Gazy, přičemž pokládá za důležité vyhnout se civilním obětem. Dnes měl podle původních plánů odcestovat na čtyřdenní státní návštěvu Izraele prezident Václav Klaus. Už ve středu byla cesta z bezpečnostních důvodů po vzájemné konzultaci Prahy a Tel Avivu zrušena.

Britský ministr zahraničí William Hague se v televizi Sky News vyslovil proti možnému pozemnímu zásahu izraelských sil v pásmu Gazy. „Premiér David Cameron i já zdůrazňujeme našim izraelským protějškům, že pozemní invaze do Gazy by Izrael připravila o velkou část mezinárodní podpory,“ řekl. Hague ale zároveň dal jasně najevo, že za viníka současné situace v Gaze považuje Hamas, a vyzval jej k zastavení raketových útoků na Izrael.

Izraelský prezident Šimon Peres dnes ocenil snahu svého egyptského kolegy Muhammada Mursího o vyjednání příměří v pásmu Gazy. Peres ale zároveň obvinil Hamas, že návrhy na zastavení bojů odmítá.

Obama znovu podpořil právo Izraele na obranu

Americký prezident Barack Obama dnes během návštěvy Thajska znovu podpořil právo Izraele na obranu před raketovými útoky vedenými z pásma Gazy a také vyzval palestinské ozbrojence, aby se střelbou přestali. „Žádná země na světě by netolerovala, aby na její občany pršely rakety vypálené zpoza jejích hranic,“ řekl americký prezident.

Nálet na budovu televize Al Aqsa v Gaze
Zdroj: ČTK/AP/Yaseer Qudih

Při dnešních náletech v pásmu Gazy zemřely podle agentury AFP už tři děti, při útoku na budovy palestinské televize bylo zraněno šest novinářů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že izraelská armáda je přpravena svou operaci proti Gaze rozšířit. Podle izraelských médií dnes zahynuly při bomabrdování civilního domu v Gaze nejméně tři lidé a desítky dalších byly zraněny.

Celková bilance bojů v Gaze (od středy):

GAZA
- 67 mrtvých
- Palestinci vypálili přes 900 raket, z toho 500 zasáhlo Izrael.

IZRAEL
- 3 mrtví
- Izraelské letectvo zasáhlo v pásmu Gazy téměř 1000 cílů.

Na izraelské vládní weby útočí hackeři

Od středečního zahájení izraelské letecké ofenzívy na palestinské pásmo Gazy se weby izraelské vlády staly terčem 44 milionů pokusů o přístup ze strany hackerů. Ministr financí Juval Steinitz zdůraznil, že prakticky všechny tyto útoky byly neúspěšné. Jen v jednom případě byl podle jeho slov jeden z vládních serverů zablokován, ale pouze zhruba na deset minut. Útoky přicházely z nejrůznějších zemí z celého světa, většinou prý však z Izraele a z palestinských území.

Údajní členové hackerské sdružení Anonymous o víkendu na Twitteru ohlásili, že jako odvetu za izraelské nálety na pásmo Gazy zahájili útoky proti internetovým stránkám 700 izraelských státních i soukromých institucí. Podařilo se jim údajně zablokovat servery desítek izraelských organizací a jedné velké izraelské banky.

Izrael vzkazuje civilistům, aby se vyhýbali budovám Hamasu

Izrael začal vysílat vzkaz palestinským civilistům na vlnách rozhlasových stanic, které patří Hamasu. „Obyvatelé Gazy, Hamas si hraje s ohněm a riskuje váš osud,“ zní hlášení v arabštině, které se opakuje každých pět minut. „Izraelské obranné síly se blíží k druhé fázi svých operací. Pokud chcete zůstat v bezpečí, nepřibližujte se k infrastruktuře a ke členům Hamasu.“

Vysílaná zpráva neupřesňuje, co by měla být ona druhá fáze operace. U hranic palestinské enklávy se ale shromáždily tisíce izraelských vojáků a spekuluje se, že by Izrael mohl zahájit pozemní operaci. Palestinské raketové útoky, které Izrael k náletům na Gazu vyprovokovaly, v noci na několik hodin ustaly. Ráno ale palestinští ozbrojenci vypálili další čtyři rakety na město Aškelon. Dvě z nich sestřelila izraelská protiraketová obrana, jedna střela zasáhla auta na parkovišti a jedna obytný dům. Při útocích byli zraněni dva civilisté.

Izraelské tanky na hranici s Gazou
Zdroj: ČTK/AP/Tsafrir Abayov

K dohodě o příměří povede ještě dlouhá cesta…

Dopoledne palestinští ozbrojenci vypálili tři střely na Tel Aviv. Byl to už pátý raketový útok na město od začátku izraelské letecké ofenzivy proti Gaze. Izraelská protivzdušná obrana ale dokázala obě střely zneškodnit za letu.

Zatím nejsou známky toho, že by se blížilo příměří. Podle izraelského listu Haarec řekl premiér Benjamin Netanjahu americkému prezidentovi Baracku Obamovi, že je ochoten zastavit nálety jedině v případě, že současně ustanou raketové útoky na Izrael z Gazy.

Podle palestinských a egyptských zdrojů se podařilo dosáhnout pokroku v jednání o příměří mezi Palestinci a Izraelem. Podle agentury AFP není vyloučeno, že se podaří vyhlásit klid zbraní už dnes nebo v pondělí. Ke konečné dohodě je ale ještě dlouhá cesta.

Izraelský prezident ocenil snahu svého egyptského kolegy o uzavření příměří v pásmu Gazy. Obvinil Hamas, že návrhy na zastavení bojů odmítá.

Írán vyzývá blízkovýchodní země k vyzbrojení Palestinců

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání vyzval země na Blízkém východě, aby vyzbrojily Palestince pro boj proti Izraeli. „Politické činy některých zemí v regionu jsou užitečné, ale nedostatečné. Dnes se od nich čeká, že pošlou (Palestincům) vojenskou pomoc,“ prohlásil Larídžání. Zajištění zbraní pro radikální palestinské hnutí Hamas je podle íránského politika legitimní požadavek.

„Spojené státy a Západ dodávají zbraně sionistickému režimu. Proč bychom tedy my neměli poslat zbraně do Palestiny?“ řekl Larídžání. Írán dlouhodobě podporuje a vyzbrojuje hnutí Hamas, které vládne pásmu Gazy a jehož ozbrojenci ostřelují raketami izraelské území. Střely, které Palestinci z Gazy odpálili v uplynulých dnech na Tel Aviv a Jeruzalém, jsou íránské výroby. Tyto střely mají mnohem větší dolet než rakety, kterými Hamas už řadu měsíců ostřeluje města v jižním Izraeli.

Vydáno pod