Válku musí zastavit ten, kdo ji začal - vzkazuje Hamas do Izraele

Jeruzalém - Izrael je ochoten zastavit útoky na pásmo Gazy pod podmínkou, že s Palestinci uzavře patnáctileté příměří. S odvoláním na diplomatické zdroje v Káhiře, kde se o příměří vyjednává, to oznámil izraelský server Ynet. Jenže Hamas na takové podmínky zatím nepřistoupí a vzkazuje, že válku má zastavit ten, kdo ji začal. Obětí na straně Palestinců už je více než devadesát, v Izraeli tři. Jen dnes je v Gaze nejméně 23 obětí. Konfliktem se v Egyptě zabývá generální tajemník OSN a v Bruselu evropští ministři zahraničí.

K izraelským požadavkům patří ukončení pašování a převozu zbraní do pásma, zastavení raketové palby a útoků na izraelské vojáky u hranice s pásmem ze strany všech palestinských skupin. Izrael si ale dále chce uchránit právo na pronásledování teroristů v případě již vykonaného útoku nebo jestliže bude mít informaci o útoku bezprostředně hrozícím. Dále souhlasí s tím, aby zůstal otevřený hraniční přechod Rafáh mezi pásmem a Egyptem, ale přechody do Izraele zůstanou uzavřeny. Garantem dohody o příměří mají být egyptští politici včetně prezidenta Muhammada Mursího.

„Válku musí zastavit ten, kdo ji začal,“ prohlásil vůdce radikální skupiny Hamas Chálid Mišal. Hamas podle něj nemá zájem o stupňování bojů a nechce vyprovokovat izraelskou pozemní ofenzivu. Podmínkám pro příměří prý ale neustoupí. „Zbraně našeho odboje zastihly nepřítele nepřipraveného,“ prohlásil Mišal. Podle něj to byl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kdo požádal o příměří. 

Izrael to ale vzápětí popřel. Nejmenovaný vládní zdroj agentuře Reuters řekl, že toto Mišalovo tvrzení je asi tak přesné, jako kdyby říkal, že Palestinci sestřelili stíhačku F-15.

Hamas požaduje zastavení vojenských útoků na Gazu i cílených akcí proti vedení této organizace a dále spolehlivou garanci Egypta. Vlastní požadavky vznesla i další z radikálních skupin Islámský džihád. Ta k zastavení útoků na pásmo řadí lepší spojení mezi Palestinci z pásma Gazy s těmi, kteří obývají západní břeh Jordánu. Mezi oběma územími leží Izrael.

Schwarzenberg: Izrael má právo se bránit, případně i pozemní akcí

Podpořit mírové rozhovory míří do Káhiry generální tajemník OSN Pan Ki-Mun. Palestinské radikály i Izrael vyzval k okamžitému složení zbraní. K situaci se vyjadřuje i Evropská unie. Ta už před pár dny konstatovala, že raketové útoky Hamasu a dalších frakcí v Gaze na Izrael začaly současnou krizi, a proto je unie pokládá za naprosto nepřijatelné. Zároveň taky vyzývá Izrael, aby jeho odpověď na tyto útoky byla adekvátní. Český premiér Petr Nečas je přesvědčený o tom, že Izrael má právo se bránit.

Při příjezdu na jednání s kolegy z Evropské unie řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, že pokud by ostřelování izraelského území radikály z pásma Gazy pokračovalo, pak by byla přiměřená i pozemní operace izraelské armády. Šéf české diplomacie nicméně věří, že se obě znesvářené strany dohodnou na příměří. 

Karel Schwarzenberg, český ministr zahraničí:

„Pokud ostřelování dále pokračuje, tak se nutně z vojenské logiky vyžaduje potom další zákrok.“

Zdůraznil, že zatím se zdá, že zatímco na počátku roku 2009, tedy v době českého předsednictví EU, byly stovky obětí, nyní zatím násilnosti takového rozměru nedosáhly. „Zaznamenávám s velikou radostí, že tentokrát ty reakce jsou mnohem umírněnější a prostě ještě nedošlo k opravdu velkým ztrátám,“ uvedl Schwarzenberg. 

Izraelsko-palestinský konflikt zůstává i nadále vyhrocený

Na noční obloze nad pásmem Gazy se objevovaly záblesky - dapadaly tam izraelské rakety. Palestinci dál útočí na Izrael, konflikt se zdá být nekonečný. Některé střely dopadají na obydlené oblasti, dopoledne i na letovisko Ejlat, jde o zatím nejkrvavější incident. Izraelské rakety zasáhly také sportovní stadion.

Tatiana Hoffmanová, redaktorka a editorka, Channel 2 News:

„Uzavření příměří brání fakt, že každá strana chce ukázat, že vyhrála. Obě strany budou muset na něčem ustoupit, i zástupci evropských států se o to snaží. Dnes třeba přijede německý ministr zahraničí. Hamas ani Izrael ale určitě nechtějí, aby došlo k pozemní válce v pásmu Gazy.“

V neděli zasáhl izraelský nálet obytný dům, místní zdravotníci zde napočítali dvanáct obětí z jedné rodiny, včetně čtyř dětí. Podle agentury Reuters útok mířil nejspíš na jednoho z velitelů Hamasu. „Izrael vyhrožuje další eskalací, to znamená další ničení a krveprolití a hrozbu pro mír a bezpečí v celém regionu,“ vyjádřil se palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Dnes se konal pohřeb rodiny, která zahynula při včerejším útoku. Podle izraelského tisku armáda chybně vyhodnotila cíl. Armáda ani dnes nebyla schopna tento útok vysvětlit.

Gilad Šaron by pásmo Gazy jednou provždy zničil

Syn bývalého izraelského premiéra Gilad Šaron by konflikt v pásmu Gazy jednou provždy ukončil - vymazal by ho z mapy. V deníku The Jerusalem Post navrhl, aby Izrael zničil celé pásmo Gazy, a uvažoval podobně jako USA, když se rozhodly použít proti Japonsku atomové bomby.

„Musíme se zemí srovnat celé čtvrti Gazy, celou Gazu. Američané neskončili s Hirošimou - Japonci dostatečně nekapitulovali. A proto zasáhli také Nagasaki,“ tvrdí Šaron. Svůj názor nevylučovat z operace civilisty odůvodňuje tím, že „ti lidé nejsou nevinní“. „Proč? Protože zvolili Hamas,“ dodává.

Šaron nevěří tomu, že by současná vojenská operace proti pásmu Gazy přinesla skutečný klid na izraelský jih. O obyvatelích Gazy řekl, že nejsou nevinnými rukojmími Hamasu, protože tuto organizaci zvolili, a za to musejí nést důsledky. „Nemáme územní neshody se státem v Gaze, neokupujeme ho, a přesto se z něj útočí na naše občany,“ tvrdí Šaron.

Do konfliktu se už vložila i Francie

Mezinárodní komunita začíná stupňovat svůj tlak. O uzavření příměří už se jedná v Káhiře, do vyjednávání s oběma stranami konfliktu se už vložila i Francie. „Musíme vyjednat mír, aby ani v Gaze ani v Izraeli neumírali lidé. Probrali jsme podmínky příměří a Francie nabídla svou podporu,“ podotkl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Po zastavení bojů volá taky Liga arabských států, do Gazy posílá delegaci.

Palestinské rakety několikrát mířily na Tel Aviv, i když na město nedopadly. Izrael přesto z bezpečnostních důvodů změnil letové trasy z mezinárodního Ben Gurionova letiště. Poblíž plochy byla umístěna další z protiraketových baterií Patriot. Vedení letiště dnes ujistilo, že díky změně letových tras nejsou nyní civilní letadla v žádném případě ohrožena.

Situace se vyhrotila ve středu, po cíleném útoku izraelské armády na šéfa bojové sekce Hamasu. Situace se ale komplikuje, zatímco Západ požaduje jako základní podmínku zastavení palestinského raketového ostřelování, islámský svět považuje za hlavního viníka Izrael.