Izrael vyzval obyvatele Gazy k evakuaci

Gaza - Izraelská armáda dnes vyzvala pomocí letáků občany některých částí Gazy k evakuaci. Důvod není jasný, protože Izrael dočasně odložil pozemní operaci, k níž jsou u hranice pásma Gazy připraveny tisíce izraelských vojáků. Židovský stát chce dát šanci diplomatickému úsilí o dojednání příměří. Vyhrocený palestinsko-izraelský konflikt se ale zatím stále nedaří zmírnit. Hlavním hráčem na diplomatickém poli zůstává Egypt, který tvrdí, že jeho snaha dojednat mezi znesvářenými tábory klid zbraní nemá k úspěchu daleko.

„Žádáme, abyste s ohledem na vlastní bezpečnost okamžitě odešli z vašich bytů a zamířili do centra města. Nakonec se pak všichni budete moci vrátit domů. Civilisté budou mimo nebezpečí, budou-li se řídit pokyny armády,“ stálo na letácích, které na Gazu shazovala izraelská letadla. Kromě textu v arabštině na nich byly také nákresy tras, které mají lidé k evakuaci použít. Izrael hrozí rozšířením bojů na pozemní ofenzivu už několik dní a mobilizoval kvůli tomu přes 70 000 záložníků.

V pásmu Gazy se situaci pokusí zklidnit delegace Ligy arabských států. Na Blízký východ zamířila nečekaně i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Má se setkat jak s izraelským premiérem v Jeruzalémě, tak se zástupci autonomní palestinské vlády v Ramaláhu. Poté zamíří do Egypta. Šéf OSN vyzval Izraelce a Palestince k okamžitému ukončení bojů.

Pan Ki-mun v Egyptě:

„Všechny strany musejí okamžitě zastavit palbu.“

Jednání zprostředkovaná Egyptem jdou ztuha, křehký kompromis je prý ale stále na dosah. „Myslím, že jsme blízko. Vývoj takového jednání je složité předpovídat, ale jak říkám: každý touží, aby ten konflikt byl zastaven, nebo aby vůbec nezačal,“ řekl egyptský premiér Hišám Kandíl. Zastavení smrtonosné palby je podmínkou číslo jedna pro obě strany. Liší se ale představy o časovém rámci.

Izrael je ochotný přistoupit na dočasný jednodenní až dvoudenní klid zbraní, během kterého by se dojednaly detaily stažení armády a trvalejšího příměří. Druhou variantou naopak zůstává vpád jeho pozemních jednotek do pásma Gazy. „Je zřejmé, že zajištění míru a ochrany pro naše občany je naše základní právo. Je nepřijatelné, že milion a půl lidí tráví čas v úkrytech a podřizuje své životy zvuku výstražných sirén,“ sdělil izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Izraelské tanky ale dál zůstávají na hranicích s Gazou. Podle izraelských zdrojů Izrael s pozemní operací stále čeká a dává šanci probíhajícím jednáním v Egyptě. „Dávám nyní přednost diplomatickému řešení,“ potvrdil Netanjahu po dnešním jednání s německým ministrem zahraničí Guidem Westerwellem.

  • Izraelští vojáci při ranní motlitbě autor: Gettyimages, zdroj: ISIFA
  • Izraelští vojáci si připravují zbraně autor: Gettyimages, zdroj: ISIFA

Gaza chce všechno a hned

Podmínky radikálů z Hamasu jsou ambicióznější, chtějí, aby byly splněné hned, a ne na etapy, jak s tím počítá Izrael. „Izrael ukončí agresi, vraždy a invazi. A taky blokádu Gazy,“ prohlásil vůdce radikální skupiny Hamas Chálid Mišal.

Zatím ale obě strany pokračují ve vzájemném ostřelování. Podle izraelské armády její letadla od půlnoci do poloviny dne zaútočila na stovku cílů Hamasu. Palestinští radikálové ve stejné době zahnali Izraelce do úkrytů kvůli odpálení více než 60 raket, z nichž 25 Izraelci sestřelili za letu. Izrael hlásí dalšího zraněného vojáka, Palestinci hovoří o šesti dalších mrtvých v Gaze.

Další incident, který jen dokládá vyhrocenou situaci v regionu, se odehrál před americkou ambasádou v Tel Avivu. Na člena ochranky tam zaútočil muž s nožem a sekerou. Podle úřadů šlo o čtyřicetiletého izraelského občana. Ochranka vypálila několik střel do vzduchu. Útočníka už policie zadržela.

Počet obětí

Od počátku izraelského bombardování pásma Gazy zahynulo podle palestinských zdrojů 116 lidí, z toho zhruba polovina civilistů. Přes 900 lidí, včetně více než 200 dětí, bylo zraněno. Na izraelské straně jsou hlášeni 3 mrtví.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, který již dříve opakovaně odsoudil Izrael, dnes prohlásil, že Izraelci se dopouštějí na Palestincích „etnické čistky“. Uvedl, že jeho ministr zahraničí Ahmet Davutoglu navštíví Gazu a vyjádří Palestincům solidaritu muslimského Turecka.

Rusko navrhlo rezoluci, Západ požaduje změny

V newyorském sídle OSN pokračují za zavřenými dveřmi konzultace patnácti členů Rady bezpečnosti o prudkém zhoršení situace. Stálý ruský zástupce v radě Vitalij Čurkin obvinil západní státy ze „zdržovací taktiky“, když zablokovaly navrhované prohlášení vyzývající k zastavení palby. Prohlášení už ve čtvrtek navrhlo Maroko jako reprezentant arabských států v radě.

Stálá americká zástupkyně v OSN Susan Riceová po pondělních konzultacích řekla, že akce Rady bezpečnosti by měly být smysluplné a neměly by podkopávat zprostředkovatelské úsilí Egypta. Podle diplomatů Washington marocký návrh odmítl. USA a jejich spojencům vadí, že marocký text neobsahuje žádnou zmínku o raketových útocích proti Izraeli, které předcházely leteckým útokům Izraele na Gazu. Německo, Británie a Francie navrhly několik dodatků, což ruský zástupce Čurkin kritizoval a obvinil západní státy ze zdržování. K novému textu, který se ale příliš neliší od původního, se mají členové Rady bezpečnosti vyjádřit do dnešního odpoledne.

Pokud nebude text přijat do středečního rána, chce Moskva předložit k hlasování rezoluci vyzývající k ukončení nepřátelství, k podpoře regionálního a mezinárodního zprostředkovatelského úsilí a k obnovení izraelsko-palestinských rozhovorů. O raketových útocích z Gazy se návrh rezoluce nezmiňuje. Čurkin prohlásil, že hlasování o ruském návrhu rezoluce by se mohlo uskutečnit ve středu. Podle agentury Reuters lze očekávat, že hlasování bude velmi těsné a USA budou možná muset návrh vetovat.