Francie stahuje poslední bojové jednotky z Afghánistánu

Kábul - Příslušníci francouzské armády dnes zahájili odsun z provincie Kápísá na severovýchodě Afghánistánu. Ukončili tak účast francouzských jednotek na aktivních bojových operacích v této zemi. Oznámila to agentura AFP. Posledních 400 vojáků se přesunulo na základnu Nidžráb, odkud odjedou do hlavního města Kábulu. Taliban tento krok vítá a vyzývá další země, aby následovaly francouzského příkladu.

Mluvčí povstalců Talibanu Zabiulláh Mudžáhid:

„Žádáme další, aby po příkladu Francie ukončily okupaci Afghánistánu, odešly z této země a nechaly osud Afghánců v jejich vlastních rukou.“

Francie stahuje své bojové jednotky z Afghánistánu dva roky před plánovaným odchodem všech bojových složek NATO. Ty by měly afghánské území opustit do konce roku 2014.

Francie, která už dříve zahájila urychlený odsun z Afghánistánu, má v zemi nyní 2 200 vojáků. Kolem 700 z nich se do konce roku vrátí do vlasti, 50 bude nadále cvičit afghánské vojáky v provincii Vardak západně od Kábulu. 

Zbylí příslušníci francouzské armády zůstanou v Kábulu, aby zajistili odsun vojenské techniky zhruba do léta příštího roku. Po tomto termínu bude v Afghánistánu působit už jen 500 vojenských instruktorů podílejících se na výcviku vojsk.