Chorvatský expremiér dostal provize a za to teď i 10 let vězení

Záhřeb - Chorvatský expremiér Ivo Sanader byl kvůli korupci odsouzen k 10 letům vězení. Rozsudek není pravomocný, Sanaderovi právníci se chtějí odvolat. Sanader měl v 90. letech během jednání vlády s rakouskou bankou Hypo Alpe Adria Group (HGAA) přijmout nezákonnou provizi. Už jako premiér pak v roce 2008 prý dostal úplatek od maďarské ropné společnosti MOL. Expremiér obvinění odmítá. Proti verdiktu se může odvolat. Sanader je nejvyšším chorvatským politikem, který byl od získání nezávislosti země na Jugoslávii v roce 1991 odsouzen za korupci.

Obžaloba tvrdí, že Sanader jako náměstek ministra zahraničí „využil složitou pozici země, aby pro sebe získal finanční výhody“. Při jednání s rakouskou bankou v letech 1994 až 1995 prý slíbil prosadit úvěr ve výši 140 milionů šilinků (asi 245 milionů korun). Za to měl dostat provizi ve výši 3,6 milionu kun (asi 11,6 milionu korun). 

Od koncernu MOL měl pak Sanader už jako premiér v roce 2008 dostat deset milionů eur (takřka 254 milionů korun). Výměnou za to měl koncern získat většinový podíl v chorvatské rafinerii INA. MOL nejprve odkoupil od chorvatské vlády v roce 2003 čtvrtinový podíl státní rafinerie a o čtyři roky později ho zvýšil na 47 procent. MOL nakonec získal podíl větší, než vlastní samo Chorvatsko.   

Soudce Ivan Turudić:

„Není žádných pochyb, že jste spáchal tyto zločiny, zneužil jste své  pravomoci jako premiér a dříve jako náměstek ministra zahraničí.“

Sanader vinu odmítá, tvrdí, že v procesu jde o politickou mstu. Proti verdiktu se může odvolat. MOL taktéž odmítá, že by expremiéra společnost uplatila. „Musíme to respektovat a považovat jako rozhodnutí nezávislého justičního orgánu Chorvatska,“ uvedl nicméně koncern v prohlášení.

Sanadera zadržela před dvěma lety rakouská policie poté, co chorvatský parlament zrušil jeho poslaneckou imunitu. Sanader se nejprve bránil vydání z Rakouska do Chorvatska, pak ale svou stížnost stáhl a v Chorvatsku tak skončil ve vazbě. Z té se pak dostal na vysokou kauci.