Pákistánská dívka se zbavila podezření, že spálila korán

Islámábád - Pákistánský soud ukončil stíhání nezletilé křesťanské dívky, které za údajné znesvěcení koránu hrozil vysoký trest. Ze spálení několika listů koránu dívku, která má údajně Downův syndrom, obvinil její soused - islámský duchovní. Svědci pak ale vypověděli, že důkazy podstrčil. Rodina dívky se musela ukrýt poté, co jí lidé z okolí hrozili smrtí.

Pákistánský soud ukončil kontroverzní trestní stíhání nezletilé mentálně postižené křesťanské dívky Rimšy Masíhové. Tu její sousedé obvinili, že spálila korán. Policie ji zadržela a našla u ní tašku s ohořelými papíry, na nichž byly náboženské texty. Kvůli podezření, že spálila korán, jí za rouhačství hrozil vysoký trest. 

14letá dívka s Downovým syndromem najednou skončila ve vězení s maximální ostrahou. Její osud vyvolal kritické ohlasy a díky nátlaku byla nakonec dívka propuštěna na kauci. Teď je ale úplně osvobozená. Její obhájce potvrdil, že jeho klientka byla zproštěna obžaloby, protože důkazy použité proti ní byly falešné. 

„Uvedli jsme u soudu, že neexistuje žádný svědek, který by viděl Rimšu pálit korán,“ řekl advokát dívky. „Toto historické rozhodnutí odradí lidi od vynášení falešných obvinění. Rovněž pak představí Pákistán v pozitivním světle v zahraničí a ukáže, že tento zákon (o rouhačství) je uplatňován bez diskriminace,“ prohlásil pákistánský ministr pro otázky národních a náboženských menšin Paul Bhattí.   

Pákistánská policie zatkla islámského duchovního, který dívku obvinil. Podle svědeckých výpovědí imám sám vytrhal stránky z koránu a vložil je do dívčiny tašky. Chtěl tak ze svého okolí vypudit křesťany. Teď ho čeká soud kvůli falešnému obvinění. 

Od propuštění dívky se její rodina i s ní skrývá pod ostrahou na neznámém místě. Často se totiž stává, že údajní rouhači bývají zabiti rozzlobenou veřejností, i když soud uzná jejich nevinu.