Kadyrov: Energetické nápoje jsou jedovaté a příčí se koránu

Moskva – Porušení koránu a jed. Tak charakterizuje čečenský vládce Ramzan Kadyrov energetické nápoje, jejichž prodej chce zakázat zákonem – nejen v Čečensku, ale v celém Rusku. Kadyrov je známý prosazováním konzervativního islámu v autonomní republice na jihu Ruska. Jen letos podle něj v republikové nemocnici rychlé pomoci museli lékaři ošetřit 530 lidí otrávených energetickými drinky a podobná čísla vykazují i další kliniky. „Došlo i ke smrtelnému případu: v září otravě podlehl třicetiletý muž,“ tvrdil.

„Lékaři dokázali, že (energetické nápoje) škodí zdraví, vyčerpávají organismus, způsobují depresi či nekontrolovatelnou agresi. Ale co vidíme na pultech obchodů? Všude prodávají hezké plechovky s tímto jedem. Nastal nejvyšší čas zákonem zakázat jejich prodej v republice,“ prohlásil Kadyrov na poradě se členy vlády, zákonodárci, okresními náčelníky a primáři nemocnic. Přislíbil, že podobnou zákonodárnou iniciativu podnikne i na federální úrovni.

Zákazu má podle Kadyrova předcházet mohutná kampaň, i s účastí duchovenstva, která by objasnila škodlivost cizích drinků žactvu, studentům i jejich rodičům. „V muslimské společnosti je spotřeba jakýchkoliv omamujících preparátů nepřípustná. Potřebujeme zdravou a silnou mládež. Musíme za ni bojovat všemi prostředky,“ zdůraznil.

O případném zákazu prodeje energetických nápojů mládeži mladší 18 let se v Čečensku začalo hovořit již loni. Zákaz na federální úrovni podporuje i hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, podle něhož od drinků vede cesta k alkoholismu a narkomanii. Výrobci naopak oponují, že povzbuzující látky obsažené v jejich výrobcích zdraví neškodí, pokud se nevypije více než jedna či dvě plechovky za den, a drinky se prodávají prakticky po celém světě.