Táňa Fischerová

TÁŇA FISCHEROVÁ (65), nezávislá kandidátka, profesí herečka. Uvádí, že hovoří anglicky.

Po krátkém studiu na JAMU hrála v Činoherním klubu a dalších divadlech, vytvořila desítky filmových a televizních rolí. Aktivně se zapojila i do událostí listopadu 1989; od té doby se začala angažovat v charitě, ekologii i politice. V roce 2002 byla jako nezávislá na kandidátce US-DEU zvolena do Poslanecké sněmovny, kde působila jedno volební období. Nyní stojí v čele občanského Klíčového hnutí, které usiluje o očistu politiky od korupce a klientelismu.

Fischerová je známá především z mnoha charitativních akcí, působí v řadě různých občanských sdružení a nadací – je ve správní radě Nadace VIZE 97, členkou Amnesty International či čestnou předsedkyní sdružení Remedium, zabývajícího se duševním zdravím. Spolu s Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderuje každoroční televizní Adventní koncerty. Za významný přínos k rozvoji sociální práce obdržela v roce 2000 plaketu Alice Masarykové.

Fischerová avizovala, že její kandidatura na hlavu státu je ryze apolitická. „Nekandiduji za Klíčové hnutí, ale za občany, kteří mě k tomu vyzvali,“ uvedla. Podporu Fischerové vyjádřila Strana zelených, která ji považuje také za svoji kandidátku. Prezident by podle ní měl být nadstranický a zohledňovat zájmy celé společnosti. Roli hlavy státu chápe jako mravní úlohu: prezident by měl veřejnost ovlivňovat hlavně svými morálními postoji. Domnívá se, že po více než dvaceti letech od revoluce není možné vinit ze současného stavu české společnosti KSČM. Se jmenováním vlády podporované komunisty by tudíž problém neměla. Její přístup ke jmenování rady ČNB a dalším kompetencím prezidenta není znám. Zmínila pouze, pokud jde o zahraničněpolitické teze, že „dokud se od sebe neoddělí politika, ekonomika a všeobecné lidské zájmy, předávání pravomocí do Bruselu není řešením ani cestou k lepšímu“.

Den s Táňou Fischerovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod