Pomozte Britům vyluštit kódovaný vzkaz z války

Londýn - Britští experti na šifrování vyzvali pamětníky druhé světové války, aby pomohli dešifrovat kódovaný vzkaz, který se po 70 letech našel u ostatků poštovního holuba. Za druhé světové války se v Británii používaly desetitisíce poštovních holubů, především na předávání informací mezi okupovanou evropskou pevninou a britskými ostrovy.

Kostra holuba se našla při opravě jednoho krbu v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie. Na noze bylo stále upevněno červené pouzdro. Uvnitř byl smotaný papír nadepsaný Holubí služba a obsahující ručně psaný krátký zakódovaný text.

Shluky písmen psané rukou britského důstojníka motají hlavy největším mozkům šifrovacího oddělení, které za války prolomilo i kódy nacistů. Rady si s nimi neví ani nejmodernější počítače. Odborníci předpokládají, že zprávu po holubovi poslala bojová jednotka operující v Evropě. Nevylučují, že šlo o informace z tajného cvičení před vyloděním v Normandii.

„Dokud nezískáme bližší představu o tom, kdo a kam tu zprávu posílal, nepřijdeme na klíč, podle kterého byla napsaná,“ říká jeden z pracovníků britské zpravodajské služby.

Okřídlených pošťáků využívala britská armáda jen za druhé světové války víc než 250 tisíc.

Text kódovaného vzkazu:

AOAKN HVPKD FNFJW YIDDC
RQXSR DJHFP GOVFN MIAPX
PABUZ WYYNP CMPNW HJRZH
NLXKG MEMKK ONOIB AKEEQ
WAOTA RBQRH DJOFM TPZEH
LKXGH RGGHT JRZCQ FNKTQ
KLDTS FQIRW AOAKN 27 1525/6

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)