Řecký premiér slíbil Nečasovi, že se bude zadrženými Čechy zabývat

Brusel - Český premiér Petr Nečas se na okraj summitu Evropské unie sešel s řeckým protějškem Antonisem Samarasem ohledně případu dvou Čechů zadržovaných v Řecku kvůli údajné špionáži. Samaras mu prý slíbil, že se touto záležitostí bude zabývat.

Podle Nečase je krajně nepravděpodobné a nevěrohodné, že by se dvojice opravdu pokoušela provádět špionáž. „Požádal jsem pana předsedu vlády Samarase, aby této věci řecké orgány věnovaly pozornost a aby zbytečně z tohoto tématu nevzniklo nějaké nedorozumění, které by mohlo poškodit vztahy,“ řekl český premiér.

Řecká policie zadržela osmadvacetiletého Martina Pezlara a třiatřicetiletého Ivana Buchtu 9. září kvůli tomu, že údajně fotografovali vojenské objekty. Oběma hrozí pět až 20 let vězení, vinu popírají.

Muži jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle prvních zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru, která se na něm odehrává. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté.