Nejvyšší soud: Mursího dekret je útok na nezávislost justice

Káhira – Nejvyšší egyptský soudní orgán označil dekrety prezidenta Mursího za „bezprecedentní útok“ na nezávislost justice, soud pozbyl právo rozpustit parlament. Soudci v egyptské Alexandrii dokonce na protest začali stávkovat. Navíc v Egyptě dál pokračují protesty. Pořádkové síly slzným plynem rozehnaly demonstraci proti prezidentovi Muhammadu Mursímu. Protestujícím se nelíbí, že upevňuje svoji moc.

„Neopustíme Tahrír, dokud se neuskuteční spravedlivý proces s vrahy revolucionářů a dokud Mursí nepřehodnotí svá rozhodnutí,“ řekl jeden z manifestujících. „Egypt vstoupí do nové revoluce, protože naším záměrem nebylo vyměnit jednoho diktátora za jiného,“ dodal další. 

Podle BBC se do protestu zapojilo více než 20 různých skupin. Dnes ovšem v porovnání se včerejškem zbyla na náměstí Tahrír jen hrstka lidí. 

Protesty v Egyptě
Zdroj: Mohammed Shokry/AP Photo

Demonstrantům se nelíbí, že prezident ve čtvrtek rozhodl o posílení svých pravomocí. Nový dekret zajišťuje, že v politických otázkách bude mít vždy poslední slovo. A proti jeho rozhodnutí není odvolání. Žádný justiční orgán například nemá právo rozpustit parlament, který sepisuje novou ústavu. 

Proti tomu se dnes ostře ohradila na mimořádném zasedání egyptská Nejvyšší soudní rada. Ta vyzvala prezidenta, aby zmíněný dekret „zbavil všeho, co porušuje autoritu soudu“. Mursího kritici proto na několika místech zapálili sídla fundamentalistického hnutí Muslimské bratrstvo. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová kvůli dekretům vyjádřila obavy ohledně dodržování lidských práv v zemi.

Mursího kritizoval také představitel demokratické opozice v zemi a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej. Podle něj již není s Mursím možné vést rozumný dialog, dokud prezident své „diktátorské“ dekrety opět neodvolá. „Není místo pro dialog, když si diktátor prosadí nejvíce utlačovatelské a nejodpornější opatření,“ prohlásil Baradej. Podle něj je v Egyptě ohrožen přechod k demokracii a jsou přitom nutná opatření, která by zabránila šíření dalšího násilí v zemi.

Prezident Mursí ale tvrdí, že vede Egypt ke svobodě a demokracii: „Rozhodně nemám v úmyslu zneužít svoji moc proti někomu. S tím bych se nikdy neztotožnil. Věřte, že jsem nezaujatý. Proto ale musím mít volnou cestu ke splnění našich společných cílů.“

Egypt se dál bouří (zdroj: ČT24)
Vydáno pod