Papež vybral nové kardinály, ani jeden není z Evropy

Vatikán - Šest nových kardinálů jmenoval papež Benedikt XVI. ve svatopetrské bazilice. Všichni pocházejí z mimoevropských zemí a je jim méně než 80 let. V případě, že by Benedikt XVI. zemřel, zúčastnili by se konkláve, které volí nového papeže.

Kritické hlasy po posledním jmenování kardinálů si zřejmě vzal papež Benedikt XVI. k srdci. Naposledy v únoru určil nových 22 vysokých představitelů církve, ovšem většina jich byla z Evropy. Teď jmenoval šest nových kardinálů a všichni pocházejí z mimoevropských států. 

Novými kardinály se stali biskupové ze Spojených států, Indie, Libanonu, Nigérie, Kolumbie a Filipín. Sám papež nedávno tento krok označil za „gesto univerzality“, které má potvrdit, že římskokatolická církev není kontinentální, že „patří všem věřícím a hovoří všemi jazyky“. 

Povýšení arcibiskupů stvrdily v prastarém rituálu prsteny a klobouky v červené barvě na znamení ochoty prolít za víru krev.

Benedikt XVI. od svého nástupu do čela církve v roce 2005 jmenoval už 90 kardinálů. Právo účasti v konkláve má nyní 62 kardinálů z Evropy, 14 ze Severní Ameriky, 21 z Jižní Ameriky a po 11 z Afriky a Asie.

V Africe a především na Blízkém východě jsou katolíci pod velkým tlakem. Padli diktátoři, kteří v islámských zemích silou vynucovali náboženskou toleranci. Kvůli novým islámským vůdcům žijí křesťané v nejistotě. Vatikán ztrácí body i v Severní Americe a své tradiční baště, Evropě, kde kvůli aférám kolem zneužívání dětí věřících ubývá.