Povstalci v Kongu odmítají složit zbraně, kritiku sklízí i OSN

Goma - Povstalci ze skupiny M23 nesloží zbraně, dokud s nimi vláda Demokratické republiky Kongo nezahájí přímé mírové rozhovory. Řekli to televizi Al-Džazíra. Konžská vláda ale v reakci uvedla, že s povstalci vyjednávat nebude, dokud se všichni její ozbrojenci nestáhnou z města Goma. Rebelové by se měli během dvoudenní lhůty, která začala běžet v sobotu, stáhnout do vzdálenosti větší než 20 kilometrů od Gomy. Není ale jasné, jaké kroky by byly přijaty, pokud by povstalci této výzvy neuposlechli.

Už v sobotu vyzvali lídři pěti afrických zemí povstalce, aby zastavili všechny vojenské akce. O situaci jednali v ugandské metropoli Kampale, kde se setkali i se zástupci M23. Kongo je už teď plné uprchlíků a pokud se obě strany nedohodnou, mohla by se v zemi rozšířit humanitární krize.

Vůdci povstalců ale dál prohlašují, že pokud je prezident Kabila nevyslechne, jsou připraveni obsadit celou zemi. Skupina požaduje lepší ochranu menšinového etnika Tutsiů na východě Konga, k němuž většina členů náleží. Prezidenta obviňuje z porušování mírové dohody z roku 2009, která měla právě ochranu minority zajistit. Povstalci právě kvůli údajnému porušování dohody a špatnému zacházení na jaře dezertovali z armády a založili M23. Ve čtvrtek byl odvolán velitel pozemních sil konžské armády Gabriel Amisi kvůli podezření, že prodával povstalcům zbraně.

Jednání v Ugandě se vedle prezidenta Konga Josepha Kabily zúčastnili také vůdci Ugandy, Keni a Tanzanie a rwandský ministr zahraničí. Podle zprávy OSN ale sousední Uganda a Rwanda, v níž jsou Tutsiové u vlády, rebely přímo podporují. OSN také tvrdí, že se na přímém řízení povstalecké organizace podílí také rwandský ministr obrany James Kabarebe, obě země navíc dodávají M23 zbraně i vojáky. Lídři obou států jakákoli nařčení odmítají.

Dohoda s povstalci v Kongu je v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Milionového města Goma na hranicích s Rwandou se ozbrojenci zmocnili v úterý, do té doby město nikdy do rukou povstalců nepadlo. Armáda pak sice zastavila jejich postup dál do vnitrozemí, z Gomy je ale vytlačit nedokázala. Kritiku za to sklidily i mírové sbory OSN, které obsazení s ohledem na svůj mandát jen přihlížely.

„Cítíme se zrazení vládou prezidenta Kabily, nevíme, co dělat. Mírové sbory OSN byly k ničemu, dívaly se na povstalce a vůbec nekladly odpor,“ řekl obyvatel Gomy Victor Kabengele. Někteří obyvatelé ale povstalce naopak vítali: „Nemůžu říct, že bych byl rád, to nebudu nikdy, protože se tu lidi zabíjejí navzájem a protože Goma padla. M23 tady vítáme, ale všechno se ukáže až časem.“

Konflikt začal v roce 1998 a skončil několika dohodami o příměří v roce 2003. Podle humanitárních pracovníků v něm od roku 1998 při bojích nebo v důsledku nemocí, které se v neklidné oblasti začaly šířit, zahynulo na pět milionů lidí.