Experti odebrali vzorky z Arafatových ostatků

Ramalláh - Experti v Ramalláhu exhumovali ostatky bývalého dlouholetého palestinského vůdce Jásira Arafata a odebrali z nich vzorky. Patologové chtějí zjistit, zda důvodem Arafatova skonu nebyla otrava radioaktivním poloniem. Arafat zemřel v roce 2004 ve Francii. Příčina jeho smrti nebyla tehdy zjištěna.

Arafatovy ostatky byly z mauzolea vyzvednuty brzo ráno. Následně byly přemístěny do nedaleké mešity, aby palestinští lékaři mohli odebrat vzorky z kostí. Patologům se proti očekávání nepodařilo vyzvednout z hrobu celé tělo, takže vzorky musely být odebrány jenom z části ostatků. Původně se počítalo s tím, že tělo bude do hrobu znovu uloženo s vojenskými poctami. Pohřeb se ale nakonec nekonal.

Podle stanice Al-Džazíra byli při odebírání vzorků přítomni tři lékaři, tři soudní odborníci, palestinští ministři zdravotnictví a spravedlnosti a také předsedové lékařských a právnických odborů. Kolem mauzolea byly umístěny zástěny a exhumace se odehrála mimo zraky veřejnosti. „Operace skončila, hrob byl znovu uzavřen a odebrané vzorky byly odevzdány francouzským, švýcarským a ruským odborníkům,“ sdělil člen vyšetřovacího týmu. Při další analýze se bude pátrat po izotopu polonia 210 a případně po jiných smrtících látkách, které mohly být Arafatovi podány.

Palestinské vedení na odpolední tiskové konferenci oznámilo, že na veškeré šetření a testování dohlížejí sami Palestinci. Prokáže-li se otrava, obrátí se na Mezinárodní trestní soud. „Budeme-li mít důkaz, že byl Jásir Arafat otráven, půjdeme k Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ řekl šéf vyšetřovací komise Taufík Tiráví.

Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Al-Džazíra letos zveřejnila dokument, podle něhož vědci z ústavu radiační fyziky v Lausanne naměřili nadprůměrné hodnoty radioaktivního polonia na Arafatových osobních věcech, jež dala k dispozici vdova po palestinském vůdci Suha. V roce 2004 s pitvou Arafata nesouhlasila, letos v srpnu však vznesla ve Francii obvinění proti neznámému pachateli z vraždy a vyžádala si také prozkoumání ostatků.

Identifikace polonia může být po osmi letech nemožná

Příčina smrti nebyla přesně určena a při toxikologických testech nebyla zjištěna stopa žádného známého jedu. Ve francouzské lékařské zprávě stojí, že Arafat trpěl zánětem, žloutenkou a měl krevní sraženiny. Odborníci upozorňují, že Arafatovy symptomy neodpovídají přesně otravě poloniem, protože jeho stav se před smrtí nakrátko zlepšil a protože Arafatovi nevypadaly všechny vlasy.

Případů otravy poloniem je popsáno velmi málo, takže mezi odborníky nepanuje shoda v symptomech. Dalším problémem souvisejícím s exhumací je možnost dohledat po osmi letech stopy polonia - látky s asi půlročním poločasem rozpadu. Není totiž jasné, zda bude množství jakýchkoli zachovaných vzorků pro testování dostatečné.

„Nechte ho odpočívat v pokoji,“ žádají příbuzní

Exhumace ale vadí části Arafatovy rodiny. „Doufáme, že lidé vyjádří respekt ostatkům a nechají ho odpočívat v pokoji. To ale neznamená, že se nebudou zajímat o příčinu jeho smrti. Jsme si jisti, že byl zavražděn,“ řekl synovec Jásira Arafata Nasser al-Qudwah.

Vydáno pod