Další tři Tibeťané zvolili trýznivou smrt, tento měsíc už 22 obětí

Lhasa - Další tři Tibeťané zemřeli poté, co se na protest proti čínské okupaci sami zapálili. Tuto trýznivou smrt dobrovolně zvolillo už 85 Tibeťanů. Jen za listopad se upálilo celkem 22 lidí. Bolestivou smrtí chtějí upozornit na potlačování lidských práv a náboženských svobod v Tibetu ze strany Číny.

Počet sebeupálených roste. Od neděle se v Tibetu upálili další tři lidé - sedmnáctiletá jeptiška, osmnáctiletý mladík a čtyřiadvacetiletý věřící. Radikálním krokem chtěli upozornit na dění v Tibetu. Záběry hořících lidí obletěly svět.

Tsering Tsomová, ředitelka tibetského centra pro lidská práva:

„Jak dlouho budeme ještě počítat těla mrtvých Tibeťanů? Toto je výzva pro všechny lidi světa, kteří věří ve svobodu, spravedlnost a mír.“

Tsomová tvrdí, že tito lidé se upalují, protože volají po svobodě a základních právech. Mezinárodní společenství a světové vlády by proto měly na čínské politiky zatlačit a problém co nejdřív vyřešit.

Číňa vládne Tibetu od padesátých let, kdy sem vojensky vpadla. Protestní sebevrahy označuje za teroristy a zločince. Tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který z oblasti uprchl v roce 1959 po potlačení protičínského povstání, označuje za separatistu a také ho obviňuje, že Tibeťany z exilu k sebeupálení nabádá.

Další tři oběti na protest proti Číně (zdroj: ČT24)