Valné shromáždění odhlasuje změnu postavení Palestiny v OSN

New York - Valné shromáždění OSN bude dnes hlasovat o rezoluci, která má změnit postavení Palestinců v organizaci a zvýšit jejich status. Ze současné stálé pozorovatelské mise se má stát nečlenský pozorovatelský stát. Pro rezoluci se chystají hlasovat dvě třetiny ze 193 členských států OSN. Česká republika bude hlasovat proti. Právě dnes je tomu 65 let, kdy Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci o rozdělení Palestiny na dva státy - židovský a arabský s tím, že Jeruzalém měl být pod mezinárodní správou. Nicméně arabské země tehdy rezoluci odmítly.

Pokud OSN přijme novou rezoluci, Palestinci si na mezinárodním poli značně polepší a získají stejný status, jaký má například Vatikán. Rozhodnutí VS OSN bude implicitním uznáním palestinské státnosti. Palestincům to umožní účastnit se debat ve Valném shromáždění a vstoupit do některých mezinárodních institucí, včetně Mezinárodního trestního soudu (ICC), kde mohou předkládat obvinění. Hlasování pro povýšení statusu Palestiny v OSN neznamená zároveň její bilaterální uznání z hlediska jednotlivých států, toho je možné dosáhnout jenom dvoustranným jednáním.

Izrael dohody s Palestinci nezruší

Izrael palestinský krok považuje za porušení bilaterálních dohod a proti jsou i USA, podle nichž prostřednictvím OSN nelze dosáhnout uznání palestinského státu. Nejradikálnější Izraelci vyzývají k tomu, aby se příslušnými dohodami přestal řídit i Izrael. Pro palestinská území by to mohlo mít vážné důsledky v podobě nejenom vypovězení hospodářských smluv, ale také politických dohod z Osla z roku 1993. Izraelské ministerstvo zahraničí nicméně dnes oznámilo, že židovský stát v reakci na hlasování nezruší žádnou z předchozích dohod s Palestinci. Náměstek ministra zahraničí Danny Ajalon ale označil palestinský postup „za virtuální krok bez obsahu“ a Izrael se podle jeho slov bude po hlasování cítit těmito dohodami „méně vázán“. Kromě jiného by mohl podle Ajalona omezit bezpečnostní spolupráci s palestinskou samosprávou na západním břehu Jordánu. Bývalý izraelský premiér Ehud Omert naopak v palestinském kroku nevidí nic, co by nebylo „v souladu se základním konceptem řešení v podobě dvou států“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu:

„Krok OSN na realitě nic nezmění. Vytvoření palestinského státu se tím neposune kupředu, naopak: oddálí se. Nabízíme ruku k míru, ale skutečný palestinský stát nevznikne, aniž by byl Izrael uznán jako stát Židů, aniž by byl ukončen konflikt a vyřešeny bezpečnostní otázky, jež umožní ochranu Izraele a jeho občanů. Nic z toho rezoluce předložená VS OSN neobsahuje. K míru se dá dospět jedině přímými rozhovory a bez předběžných podmínek, nikoli jednostranným prohlášením OSN, v němž se nebere ohled na bezpečnost Izraele.“

Krok Palestinců může také ovlivnit rozhodování Kongresu USA o uvolnění další finanční pomoci palestinské samosprávě. USA už loni přestaly platit svůj příspěvek UNESCO, která Palestinu přijala za svého člena. Organizace tak přišla o pětinu svého příjmu. Kvůli hrozbě vetem Washingtonu také neprošla loňská žádost Palestinců o uznání plnohodnotného státu, kterou musí schvalovat Rada bezpečnosti OSN. Ve VS OSN žádný stát právo veta nemá.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve středu zopakovala, že Palestinci mohou získat vlastní stát jen jednáním s Izraelem. „Cesta k řešení předpokládajícímu vznik dvou států, který naplňuje aspirace palestinského lidu, vede přes Jeruzalém a Ramalláh, ne přes New York,“ řekla. Dodala, že Spojené státy daly Palestincům najevo svůj nesouhlas s rezolucí. Ve středu se náměstek Clintonové William Burns sešel v New Yorku s Abbásem a znovu ho vyzval, aby Palestinci od své iniciativy ustoupili a slíbil, že prezident Barack Obama se bude příští rok opět angažovat jako zprostředkovatel. Abbás prý řekl Burnsovi, že je už pozdě.

Návrh koluje už od pondělí. Palestinci si od jeho schválení slibují hlavně oporu pro jednání s Izraelem. Usilují o zřízení státu na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, rozhovory už ale dva roky stojí kvůli sporům o osady. Ačkoliv je přijetí rezoluce na spadnutí, palestinský prezident Mahmúd Abbás doufal v jednotnější podporu Evropské unie. To se nestalo – například Velká Británie podmínila svůj hlas požadavkem, že Palestinci nebudou usilovat o členství u ICC. Bez zvláštních podmínek budou pro Palestinu hlasovat Francie, Španělsko nebo Belgie. Itálie a Německo stále váhají. Česká republika je proti. „Nesouhlasíme s žádnými jednostrannými kroky, které mohou poškodit či ohrozit mírový proces vedoucí k dvoustátnímu řešení,“ řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Palestinci chystají oslavy

Palestinci už chystají oslavy nového statusu. Na západním břehu Jordánu se připravují slavnosti, večírky a náboženské obřady, na hlavní ulici Ramalláhu se staví velké podium. Očekává se, že slavit přijdou tisíce lidí. Připraven je program plný hudby a také tanců, který má trvat do noci. V Džanínu se oslav chtějí zúčastnit také Palestinci s izraelským občanstvím. V Betlémě chtějí palestinští křesťané uspořádat před bazilikou Narození Páně vigilii.

Většina oslav je plánovaná do míst vzdálených od hranice Izraele. Palestinci však chtějí rozvěsit ohromné transparenty na místa dominující krajině. V arabštině, hebrejštině a angličtině na nich bude nápis Okupované území palestinského státu. Takový transparent má být zavěšen na místě někdejšího Herodova zimního paláce u Betléma a také v Jeruzalémě nad chrámem Božího hrobu a nad Damašskou branou.

Vydáno pod