Papež ve Vatikánu pozdravil klauny i akrobaty

Vatikán - Do Vatikánu dorazil cirkus. Papež Benedikt XVI. během neobvykle živé audience pozdravil tisíce cirkusových umělců z Evropy i Spojených států. Tleskal klaunům, muzikantům, akrobatům, loutkářům, žonglérům i drezérům a asi nejvíc ho jako známého milovníka koček zaujala dvě lvíčata.

Už v předchozích dnech způsobilo obrovský rozruch cirkusové šapitó, které se objevilo na Svatopetrském náměstí. Kromě pestrobarevného stanu ale na prostranství před chrám doputoval třeba i barevný dětský kolotoč. 

Papež připomněl výročí existence papežské rady pro migranty

Papež si umělce z manéže pozval proto, že chce připomenout čtvrtstoletí existence papežské rady pro migranty, která se stará o duchovní život lidí „na cestě“. Právě zaměstnanci kočovných cirkusů a pouliční umělci přitom putují z místa na místo a často obtížně hledají své místo v církevní komunitě. 

Pětaosmdesátiletý Benedikt pobaveně sledoval nekončící průvod, v němž pochodovali lidé i zvířata. Připomněl také, že právě lidem od cirkusu, i když je často společnost odsouvá na okraj, se daří rozdávat radost. „Díky rozmanitosti vašich povolání a originalitě vašich vystoupení se vám daří lidi ohromovat a vzbuzovat v nich obdiv, dáváte jim ale také příležitost slavit a zdravě se pobavit,“ řekl papež.